Australska država Queensland potvrdila je danas 16 lokalnih slučajeva koronavirusa, a vlasti su upozorile da bi se zatvaranje prijestolnice Brisbane moglo produljiti iza nedjelje ako se budu kršila stroga ograničenja.

Zaraze delta varijantom povukle su u ‘lockdown’ jugoistočni Queensland, uključujući Brisbane i neke susjedne regije jer dužnosnici nastoje što prije suzbiti val epidemije koji je najvećih razmjera u više od godinu dana.

Zamjenik premijerke Queenslanda Steven Miles zamolio je stanovnike da izbjegavaju neophodne kupovine i ostanu kod kuće.

– Svaki put kad netko napusti svoj dom, povećava se rizik za mogućim produljenjem lockdowna (…) sada nije vrijeme za kupovinu vanjskog namještaja, bit će vremena prije ljeta za nabavku ležaljki, rekao je Miles novinarima u Brisbaneu.

Dužnosnici strahuju da bi se koronavirus mogao proširiti na grad Cairns, oko 1700 kilometara sjeverno od Brisbanea nakon što je cijepljenom pomorcu potvrđena zaraza delta varijantom koronavirusa.

I najveći australski grad Sydney, gdje dnevne zaraze dosežu rekordne razine, bit će zatvoren do 28. kolovoza. Uvedena su stroga ograničenja, a vojska pomaže policiji provoditi pravila zatvaranja.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian rekla je bi ta savezna država trebala postići cilj od primijenjenih šest milijuna doza cjepiva do kraja kolovoza, odnosno cijepiti barem jednom dozom svoje odraslo stanovništvo.

Kratka zatvaranja, brzo praćenje kontakta i stroga pravila fizičkog razmaka pomogli su Australiji da obuzda ranije valove epidemije i zadrži broj zaraza na niskoj razini. Australija je od početka pandemije koronavirusa potvrdila nešto više od 34.800 zaraza i 927 mrtvih.

No,  zaraznija delta varijanta koronavirusa uzbunila je vlasti, dok sporo cijepljenje frustrira stanovništvo. Tek oko 20 posto osoba starijih od 16 potpuno je cijepljeno protiv koronavirusa u Australiji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!