Sjedinjene Države donirale su više od 110 milijuna doza cjepiva protiv covida u više od 60 zemalja, a 70 posto Amerikanaca je primilo barem prvu dozu, istaknuo je Joe Biden u govoru o svojim rezultatima u borbi s brzim širenjem delta inačice koronavirusa.

U priopćenju u kojemu se hvali “američka velikodušnost”, Bijela kuća je u utorak istaknula da su Sjedinjene Države donirale svijetu više cjepiva “nego sve ostale zemlje zajedno”.

U govoru u Washingtonu, američki predsjednik ističe glavni aspekt napora SAD-a u suzbijanju pandemije covida-19: zaustaviti širenje virusa u inozemstvu.

SAD je poslao 111.701.000 doza u više od 60 zemalja, glavninu putem međunarodne inicijative Covaxa, ali i u suradnji s partnerima kao što su Afrička unija i CARICOM (Karipska zajednica).

Dosad su glavni korisnici Indonezija (8 milijuna doza), Filipini i Kolumbija (6 milijuna doza i više), Vijetnam, Bangladeš, Pakistan i Južnoafrička Republika (5 milijuna i više).

Te donacije su “tek početak”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

SAD će već od kraja mjeseca početi slati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva koje je obećao sto zemalja u razvoju.

– SAD se nije i neće koristiti cjepivom kako bi izvukao korist iz drugih zemalja, ističe Bijela kuća u času kada se Kinu i Rusiju redovito sumnjiči da se svojim pošiljkama cjepiva koriste u diplomatske svrhe.

Google, Facebook, Disney

Na nacionalnoj razini Joe Biden ponovno ističe da Amerikanci moraju primiti svoje doze dok se kampanja cijepljenja ponovo ubrzava nakon slabog odaziva početkom ljeta.

Predsjednik će, najavila je Bijela kuća, u govoru spomenuti “nedavne inicijative privatnog sektora kako bi se zajamčila sigurnost radnih mjesta zahvaljujući obveznom cijepljenju; pozitivan trend ubrzanja cijepljenja, osobito na područjima s visokom stopom incidencije; i sjajan napor Amerikanaca na lokalnoj razini”. 

Velike kompanije poput Disneyja, Googlea i Facebooka žele prisiliti svoje zaposlenike da se cijepe.

SAD je u ponedjeljak dostigao stopu od 70 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu cjepiva za covid-19 gotovo mjesec dana kasnije u odnosu na rok koji je za ostvarenje tog cilja bio postavio predsjednik Joe Biden.

Demokratski predsjednik je isprva postavio cilj o 70 posto cijepljenih do 4. srpnja, dana američkog saveznog praznika, kao simbol pobjede nad pandemijom.

No usporavanje kampanje cijepljenja, osobito u tradicionalno konzervativnim područjima na jugu i na srednjem zapadu te među mlađim stanovništvom, siromašnima i etničkim manjinama, spriječio je zemlju u ostvarivanju te zadaće.

No SAD je zadnjih tjedana ostvario skok u stopi cijepljenja u područjima koja je pogodio najnoviji val covida-19 uzrokovan velikim dijelom pojavom veoma zarazne delta varijante.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!