Hrvatskom hrvaču Ivanu Hukleku, Hulku iz Sesveta kako ga zovu, danas je izmaklo brončano odličje u kategoriji do 87 kg na Olimpijskim igrama u Tokiju. Plasirao se na visokom petom mjestu.

Huklekov protivnik bio  je Gruzijac sa srpskom putovnicom Zurabi Datunašvili koji je borbu za broncu izborio kroz repasaž. Datunašvili je ove godine na Europskom prvenstvu u Varšavi osvojio zlato, a zlatni je bio i na europskim prvenstvima 2016. i 2017., ali u kategorijama 75 kg i 80 kg. Početak nije bio dobar za našeg hrvača, izgubio je 6:1. 

Samo otvaranje borbe je bilo ono što je presudilo.

– To je način protivnika da krene obrambeno u borbu. Ja sam dobro krenuo, ali zeznuo me u akciji s partera gdje sam mogao lako doći do bodova, ali eto on je napravio tu bodove. Nisam dobro reagirao u parteru, tu mi je napravio još četiri boda. I na kraju, nažalost nedostižnih 6 bodova – rekao je Huklek za HRT nakon borbe.

Da je uspio uzeti odličje, bila bi to prva olimpijska medalja za hrvatsko hrvanje od samostalnosti, a treća za hrvatske hrvače. Vlado Lisjak je na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu osvojio olimpijski naslov, dok je Josip Čorak bio srebrni na Igrama u Münchenu 1972.


Ivan Huklek je u srijedu ostvario pobjede protiv Amerikanca Johna Waltera Stefanowicza od 5-3 i Uzbekistanca Rustama Asakalova sa 4-1, da bi u polufinalu izgubio od Ukrajinca Žana Belenjuka sa 1-7, dok je Datunašvili nakon poraza od Belenjuka u osmini finala u srijedu, u četvrtak u repesažu svladao Alžirca Bachira Sid Azaru sa 5-1.

Datunašvili je rođen u Tbilisiju u Gruziji te je nastupao za tu zemlju do 2018. kada je promijenio državljastvo te od tada predstavlja Srbiju.

Za zlato u Tokiju borit će se Belenjuk i Mađar Viktor Lorincz.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!