Vrhunac je turističke sezone i gužve na cestama prema Jadranu velike su već danima. I danas se očekuju jer za stanovnike Hrvatske počinje tzv. produženi vikend. Kod naplatnih kućica u Lučkom pojačani promet moguć je u poslijepodnevnim satima. 

Moguć udarni vikend

– Prošlog vikenda kroz Lučko je prošlo gotovo 240.000 vozila. Kolone automobila bile su dugačke 5-6 kilometara. Iz policije tvrde da se na putovanje izgubilo, odnosno dobilo više tek pola sata, izvijestio je novinar Gordan Ćelić s naplatne postaje Lučko za HTV-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

– Imamo zabilježeno na ulazu na autocestu, prema moru, 123 tisuće vozila, a izašlo je 114 tisuća. U prosjeku je to jako veliki broj vozila, 238 tisuća vozila, u odnosu na prošlu godinu bilježi se 25 tisuća vozila više. Nije bilo većih zastoja, sve funkcionira i ide svojim tokom, rekao je Dalibor Majsec, policijski službenik za preventivu u cestovnom promet, Zagreb.

Savjeti vozačima

– Činjenica je da predstoji praznik koji građani spajaju s vikendom. Već danas popodne, kada ljudi završe s poslom, očekuje se pojačanI priljev vozila prema jugu. Treba ići samo lagano i smireno, a vozačima se predlaže da provjere vozilo, napune spremnike sa svim tekućinama, ali i da ponesu tekućinu i hranu za sebe. Neka gledaju upute na portalima, informiraju se putem javnih medija, očekuju manje gužve i ne zaborave činjenicu da putuju na more, savjetovao je policijski službenik Majsec.

– Najčešće dojave i prekršaji su vožnje zaustavnim trakom kada su gužve. Onda policijski službenici sankcioniraju te prekršaje, ali teško je reći u kojemu broju, rekao je Dalibor Majsec i najavio da bi ovo, što se prometa tiče, mogao biti udarni vikend.

Upozorenja HAK-a

Zbog povećane gustoće prometa, moguće su poteškoće, povremeni zastoji i vožnja u koloni na gradskim cestama i obilaznicama, pojedinim dionicama autocesta, prilazima turističkih gradova i mjesta duž jadranske obale, u trajektnim lukama i pristaništima, na pojedinim graničnim prijelazima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji, priopćio je Hrvatski autoklub (HAK).

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u srijedu (4.kolovoza) na važnijim državnim cestama u Istri i priobalju od 15 do 23 sata te u četvrtak (5.kolovoza) od 14 do 23 sata.

Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!