U proteklih nekoliko tjedana uvelike se radi na Franjevačkom samostanu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu.

Prije nešto više od tri tjedna srušeno je cjelokupno istočno krilo samostana u kojem su se nalazile riznica umjetnina iz stare crkve, kapelica, dvorana, sakristija te samostanske sobe.

Uskoro će krenuti radovi na izgradnji spomenutog krila, a što će sve sadržavati otkrio nam je gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Ivan Marić.

Prema novom projektu istočnog krila, samostan se ponovno otvara kako prema klaustru, tako i prema Franjevačkom trgu. Istočno krilo postaje novi prostorni spoj u široj prostornoj kompoziciji, između crkve, zgrade sjemeništa, gimnazijske zgrade i centralnog Franjevačkog trga. U prizemlju će biti polu-javni sadržaj za sve posjetitelje, vjernike i hodočasnike te za razna kulturna i vjerska događanja iz naše župe. Polivalentna dvorana kapaciteta oko 170 sjedećih mjesta koja će biti primjerena današnjem vremenu s olakšanim pristupom i ulazom za osobe s invaliditetom te sanitarni čvor.

Kao što rekoh, samostan se otvara prema platou ispred Gimnazije, a mi se nadamo da će to jednoga dana postati Franjevački trg koji će biti okružen trima veoma važnim institucijama – crkvom i samostanom kao centrom duhovnosti, budućom zgradom knjižnice, muzeja i etnografske zbirke te gimnazijom. Tako će na prostoru ovog našega lijepog Briga biti objedinjena kultura, obrazovanje i duhovnost, izjavio je fra Ivan za portal Jabuka.tv.

U novom krilu bit će dvorana, kapelica, sakristija, sanitarni čvor i sobe

U novom istočnom samostanskom krilu bit će dvorana, sanitarni čvorkapelica koja će biti nešto veća od stare te sakristija dok će na katu biti sobe za redovnike. Sadržaj od neprocjenjive vrijednosti koji je bio čuvan u riznici sada je premješten u prizemlje Franjevačke galerije i muzeja.

S novim ulazom u prostorije s istoka olakšat će se protok ljudi prigodom misnih slavlja na kojima sudjeluje veliki broj vjernika. Tako će nova kapelica i spomenuta dvorana biti mjesto gdje će vjernici moći biti i za vrijeme svetih misa kada vremenske prilike ne dopuštaju boravak na otvorenom prostoru svetišta, objasnio nam je širokobriješki gvardijan.

No, ne radi se samo na zgradi samostana. Prilikom razgovora s gvardijanom, zamijetili smo i radove na samoj crkvi, a otkrio nam je da će širokobriješka kamena ljepotica uskoro dobiti nova vrata i klimatizacijski sustav.

Brončana vrata sljubit će se s kamenom

Od 1993. godine traje projekt novih vrata kada je kao hodočasnik u Široki Brijeg došao poznati talijanski kipar Egidio Sartori, koji je upoznao povijest ovoga mjesta. Na molbu tadašnjeg gvardijana fra Joze Zovke pristupio je izradi idejnog rješenja umjetničkog osmišljavanja ulaznih vrata u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na vratima je prikazao suživot fratara i naroda te zajedničku patnju koju su prošli. Vrata su napravljena u ljevaonici u Firenzi, a u Široki Brijeg su došla prije godinu i pol dana. To je jedno trajno i monumentalno rješenje, pojasnio je fra Ivan za portal Jabuka.tv dodavši da su vrata napravljena od bronce.

Talijanski kipar prikazao je suživot franjevaca i naroda te njihovu zajedničku patnju

Osim novih vrata, vjernike će sigurno razveseliti i vijest da će crkva konačno dobiti klimatizacijski sustav. S obzirom da je svih pet filijalnih crkvi klimatizirano, na red je došla i glavna.

Potreba je ovoga vremena u kojem živimo da se pristupi klimatizaciji naše crkve na Brigu. Projekt je nadomak realizacije, a uskoro ćemo krenuti s instaliranjem sustava za hlađenje i grijanje. Vjerujem da će svi s veseljem primiti ovu vijest, zaključio je kroz smijeh razgovor za portal Jabuka.tv gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Ivan Marić.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!