Iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiteljima, novinarima – Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH odlukom Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva VSTV-a samo je javno opomenut u disciplinskom postupku koje se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem, ravnateljem OSA-e i to na dan kada je protiv Osmice Tužiteljstvo BiH lani podiglo novu optužnicu. No, sve to nije bilo dovoljno da se Debevec suspendira i razriješi dužnosti. Brojni su dokazi njegovih zloupotreba.

No, očigledno da u VSTV-u BiH imaju dvostruka mjerila: Jedan za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić, a drugi za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, prenosi Avaz.

Dok je Debevec, iako je 14 godina krio imovinu u Španjolskoj, dvojni identitet i državljanstvo, prijetio tužiteljici Vedrani Mijović, slao mafijaške poruke bivšim prijateljima samo javno opomenut, Tadić je ekspresno razriješena dužnosti, iako se čeka još uvijek žalbeni postupak.

Očigledno je da je veliki dužnik Debevca, Osman Mehmedagić Osmica, kojeg je predsjednik Suda u više navrata spasio tijekom sudskih procesa, pa i pritvora, sve još davno završio s ucijenjenom glavnom disciplinskom tužiteljicom Alenom Kurspahić- Nadarević, jer je oca, kako piše spomenuti sarajevski portal, spasila od kaznene odgovornosti zbog smrti pješaka.

Ovakvom odlukom VSTV BiH, Bakir Izetbegović, lider SDA, koji preko Osmice kontrolira Debevca i dalje ima na raspolaganju i čelnika Suda i šefa OSA-e. Sada jedino treba ukloniti tužiteljicu Tadić i kako bi se zaustavile afere KCUS, “Respiratori” i procesuiranje Sebije Izetbegović i Fadila Novalića.

Ovaj medij piše i da je ovakav ishod bio jasan kada je novinarima “Avaza” potvrđena presuda da ne smiju pisati o kompromitiranom Debevcu.

/HMS/

error: Content is protected !!