Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke Široki Brijeg optužio je Gradsku upravu Širokoga Brijega za plagiranje Programa zaštite i spašavanja tvrdeći da su isti prepisali od općine Kakanj, što su iz Gradske uprave odbacili.

Priopćenje HRS-a prenosimo u cijelosti:

Grad Široki Brijeg, zbog korupcije i nepotizma u obrazovnom sustavu ŽZH, postao je jedan od sinonima za kupoprodaju diploma i profesionalnih zvanja. Javna je tajna kako s istim završnim radom zna nekad i više osoba završiti instant školovanje u Širokom. Tragikomično nam je da i službe koje bi morale biti oličenje struke prepisuju tuđe radove. Program razvoja zaštite i spašavanja gradska uprava doslovno prepisala od Općine Kakanj. U potpunosti, s jedinim izuzetkom definiranja plana utroška namjenskih sredstava, kojeg su dokumentu iz Širokog nema! Nije to nimalo bezazleno.

Zašto je važan Program zaštite i spašavanja? On je izuzetno važan, jer diktira utrošak sredstava s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje. Ta namjenska sredstva se prikupljaju na način da svi plaćamo 0,5 % od svojih plaća. Ta sredstva nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja i ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima. Ona se akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska. Nalaze se na posebnom podračunu i njihov utrošak mora biti u skladu s Planom i programom razvoja kojeg usvaja gradsko vijeće. Traljavo i površno napisan Program, bez financijskih pokazatelja i detaljnog plana utroška sredstava ostavlja prostor gradskoj upravi nenamjenski utrošak ovih sredstava, kao što je to bio do sada slučaj, osobito pri nabavci opreme za vatrogastvo i sl.

Gradonačelnik i gradska uprava s njim na čelu su očigledno smatrali kako nitko neće ulaziti u detalje predloženog Programa, neće materijale čitati i proučavati, pa im je na prošloj sjednici gradskog vijeća gdje im je HRS jedini dao do znanja kako ne samo da rade potencijalno kazneno djelo, nego i od najvećeg zakonodavnog tijela ovog grada pravi lakrdiju. Prepisali su Program razvoja zaštite i spašavanja općine Kakanj, zamijenivši samo ”Kakanj” s ”Grad Široki Brijeg” i izbacivši tabele financijskih pokazatelja općine Kakanj. Sve ostalo doslovno prepisano, s vrlo malo intervencija na fontu i proredima.

Na sjednici gradskog vijeća smo inzistirali na striktnom poštivanju Zakona koji jasno nalaže kako se svaki utrošak namjenskih sredstava mora detaljno planirati u Programu, tražeći doradu istog, što je odbijeno. Žalosti nas činjenica da je jedini HRS bio protiv Odluke o usvajanju ovog Programa, stoji u priopćenju Gradskog odbora HRS-a Široki Brijeg u kojem su priložili navedene dokumente možete pogledati u nastavku.

KLIKNI i pogledaj Program Grada Širokoga Brijega

KLIKNI i pogledaj Program Općine Kakanj

Gradska uprava odbacuje navode HRS-a

Iz Gradske uprave Široki Brijeg odbacili su optužbe Republikanaca.

”Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Gradu Širokom Brijegu” usvojen je još 20. ožujka 2018. godine na 14. sjednici Gradskog vijeća Širokoga Brijega. Tada je spomenuti Program usvojen za razdoblje od 2018. do 2023. godine, a izradila ga je radna skupina.

Ove godine rađene su izmjene i dopune Programa odnosno ažuriranje istoga te je sada usvojen za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Usporedbe radi, Općina Kakanj je isti Program usvojila godinu dana nakon Širokoga Brijega odnosno za razdoblje od 2019. do 2023. godine, rekli su za portal Jabuka.tv iz Gradske uprave priloživši Službeni glasnik Grada Širokoga Brijega iz 2018. godine.

KLIKNI i pogledaj Službeni glasnik iz 2018. godine

(www.jabuka.tv)

error: Content is protected !!