Dobitnici odlikovanja, koja im je na prijemu na kninskoj tvrđavi u srijedu navečer predao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, redom su istaknuli kako su ponosni na ta priznanja.

“Danas sam najsretniji čovjek na svijetu jer ovo je odlikovanje kruna moje vojne karijere”, rekao je za Hinu umirovljeni general- pukovnik Hrvatske vojske Mladen Kruljac.

To priznanje, istaknuo je, ne bih dobio da nije bilo 20.000 vojnika koji su tijekom Domovinskog rat prošli kroz Treću gardijsku brigadu.

“Svoje odlikovanje posvećujem 369-orici poginulih pripadnika Treće gardijske brigade, 16 nestalih i svom pokojnom ocu”, rekao je Kruljac.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH predsjednik Milanović je odlikovao umirovljenog general-pukovnika Mladena Kruljca, umirovljenog general-bojnika Ivana Kapulara, umirovljenog general-bojnika Jozu Milićevića i umirovljenog brigadnog generala Zvonka Peternela.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu predsjednik Milanović je odlikovao Vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane i Postrojbu za posebne namjene Ludvig Pavlović Hrvatskog vijeća obrane.

“Zahvaljujemo predsjedniku Milanoviću, Republici Hrvatskoj i svim onima koji nastoje pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini da osiguraju jednakopravnost i da se ispoštuje žrtva Hrvata iz BiH u stvaranju hrvatske slobode i osiguranju hrvatske samostalnosti”, rekao je bivši načelnik Uprave Vojne policije HVO-a, brigadni general Zdenko Klepić koji je preuzeo to odlikovanje.

Podsjetio je kako je više od 200 pripadnika vojne policije HVO-a poginulo u ratnim operacijama te ovo odlikovanje ima posebnu vrijednosti za obitelji poginulih.

“Temelj ovog odlikovanja je Splitski sporazum koji je regulirao sudjelovanje HVO-a, Armije BiH i Hrvatske vojske u zajedničkim operacijama”, istaknuo je Klepić.

Zapovjednik Postrojbe Ludvig Pavlović HVO-a, umirovljeni brigadir Davor Dodig, koji je preuzeo odlikovanje, istaknuo je kako mu je danas “srce kao kninska tvrđava”.

“Zahvaljujem predsjedniku Milanoviću što je uvidio ulogu postrojbe Ludvig Pavlović HVO-a, ali i ulogu cijelog HVO-a u završnim operacijama Hrvatskih snaga”, rekao je Dodig.

/HMS/

error: Content is protected !!