Ono što se već odavno nagađalo danas je postalo očito: Stranka demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine ima sve poluge vlasti pod svojom kontrolom, kao i međunarodnu zajednicu preko ljudi koji su uposleni u njihovim uredima i provode politiku SDA i Bakira Izetbegovića, piše Fenix-magazin.de.

Pored svojih novinara, koji izgledaju kao obični plaćenici, te važnih institucija, danas je SDA definitivno pokazala kako vlada pored Suda Bosne i Hercegovine i Visokim sudbenim i tužiteljskim vijećem Bosne i Heecegovine (u daljem tekstu VSTV). Danas je apsolutno jasno, da je VSTV donoseći stegovnu odluku u vidu Javne opomene za Ranka Debevca, prekršio sve norme i razumno donošenje odluke, te učinio uslugu čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću i Osmanu Mehmedagiću.

Nespojivost državljanstva BiH i Španjolske

Naime, Ranko Debevec je neistinito navodio u prijavama za aplikacije na pravosudne pozicije kako ima samo državljanstvo BiH, te izostavio podatak da ima i državljanstvo Španjolske i da ima i imovinu u Španjolskoj, pa čak i to da se drugačije preziva tj. ima drugi identitet. U svakom prijavnom obrascu se navode podaci kao istiniti, pod prijetnjom kaznene odgovornosti. Dakle, lagao je i trebao je pored stegovne ogovornosti odgovarati i kazneno u kaznenom postupku.

Nadalje Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine i Španjolske isključuju državljanstvo jedne od tih dviju država. Tako se Ranko Debevec, ukoliko je primio državljanstvo Španjolske, morao odreći državljanstva BiH. On je, koliko je poznato, to i učinio jer ne bi drugačije mogao dobiti državljanstvo Španjolske. Nepoznato je tko je i na koji način ponovo Ranku Debevcu vratio državljanstvo BiH kada se vratio u Bosnu i Hercegovinu, a da se pritom nije odrekao državljanstva Španjolske. To je posao za istražne organe. Nevjerojatno je da jedan nositelj pravosudne funkcije toliko lagao da bi zadržao nešto što se ne može zadržati i a da mu stegovno povjerenstvo izriče tek Javnu opomenu.

Pa što to znači da Ranko Debevec i dalje može biti predsjednik Suda, da i dalje živi kao dvostruka ličnost, jer je državljan Španjolske s različitim prezimenom od onoga kojeg ima u Bosni i Hercegovini, iako sam Zakon isključuje postojanje dvojnog državljanstva između Španjolske i Bosne i Hercegovine?

Nejednaki kriteriji

Dakle, prvostupanjsko povjerenstvo podržava nezakonito postupanje umjesto da sankcionira razrješenjem Ranka Debevca i zatraži od nadležnih da se provede postupak poništenja jednog državljanstva. Jasno je kako Ranko Debevec nakon što su se dogodilo oslobađanja i odbijanja potvrđivanja optužnice, te puštanja iz pritvora, uživa zaštitu Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića, koji su mu očito pomogli preko članova VSTV da dobije samo Javnu opomenu, a ne razrješenje.

Bivši glavni tužitelj tužiteljstva BiH Milorad Barašin je razriješen dužnosti od strane stegovnog povjerenstva VSTV samo zato što mu je za stol prišao i sjeo čovjek koji je u to vrijeme bio osumnjičen za trgovinu oružjem, iako protiv njega nikada nije bila podignuta optužnica. A poznato je svima da su Ranko Debevec i Osman Mehmedagić nerazdvojni prijatelji, te da je Ranko viđan s Osmanom u nekom stanu (dokumentirano i javno objavljeno) u vrijeme kada je isti bio osumnjičen i kada je bila podignuta optužnica.

Jasno je također da je predsjednik VSTV Halil Lagumdžija „odredio“ sastav članova stegovnih povjerenstava na način da bi glavna tužiteljica Gordana Tadić bila smijenjena, a da je Ranko Debevec samo Javno opomenut. Naime, poznato je da su članovi VSTV išli pred Istražno parlamentarno povjerenstvo, te su tako naveli razne stvari protiv Glavne tužiteljice Gordane Tadić, a da ona nije imala mogućnosti da im replicira, jer nije imala mogućnosti da bude u isto vrijeme prisutna s tim članovima VSTV-a.

„Kadija te tuži, kadija ti sudi“

Ti članovi VSTV, koji su svjedočili protiv Gordane Tadić bili su upravo članice VSTV Sanela Butigan Gorušanović i Berina Alihodžić. Znači u bukvalnom smislu: „Kadija te tuži, kadija ti sudi.“ Predsjednik VSTV-a, Halil Lagumdžija nije nikako trebao da ove dvije članice stavi u stegovno povjerenstvo, nego da odredi neke druge članove, te da u istom sastavu ima i Srba, a ne da bude dominantno povjerenstvo sastavljeno od strane Bošnjaka. Jasno je bilo da će te dvije članice glasovati za razrešenje Glavne tužiteljice tužiteljstva BiH Gordane Tadić, jer je pokrenula nekoliko postupaka protiv čelnika SDA, te postupak u predmetu Memić koji će dovesti, po pisanju medija, do osobe, koja je čelnik SDA.

Bakir Izetbegović koristi svaku prigodu kako bi dao potporu tom povjerenstvu, što je donijelo takvu odluku i vrši pritisak na rad i VSTV i rad tužitelja i Glavne tužitljice tužiteljstva BiH, a sve kako bi se obustavili postupci koji se vode protiv čelnika SDA, a možda i Bakirove supruge Sebije, jer je očito po dosadašnjim dokazima da ista nema valdno završten magisterij ili doktorat.

U Povjerenstvo koje je bilo sastavljena kod Ranka Debevca je Lejla Hadžić članica VSTV, koju je predložio Parlament BiH za člana VSTV i to po želji SDA, te pored suca Force i sudac Avdija Avdić, koji je blizak SDA. S ovakvom stegovnom odlukom Javna opomena, poslana je poruka građanima kako je država BiH kao i njene pravosudne institucije pod kontrolom SDA i da je to država SDA te da rukovodstvo SDA, kao ni Bakir izetbegović i njegova obitelj, nikada neće biti procesuirana, ma kakav zločin napravili.

/HMS/

error: Content is protected !!