Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da je nakon konsultacija s liderima političkih stranaka iz RS odlučio nazočiti sastanku sa Redzepom Tayipom Erdoganom, predsjednikom Turske.

On je rekao da je i njegovo i mišljenje lidera stranaka da sastanku treba nazočiti jer se ne smije dozvoliti da druga dva člana Predsjedništva BiH sami prisustvuju tom sastanku.

Također, naglasio je da je jedino rješenje ove krize povlačenje zakona kojeg je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, te da bez toga sasvim sigurno neće biti odlučivanja u institucijama BiH.

Govoreći o sastanku s Erdoganom, Dodik je rekao da je potrebno i korisno da se ne dozvoli da se tu čuju samo stavovi “dva bošnjačka” člana Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da će se i dalje držati zaključaka Narodne skupštine Republika Srpske i neće odlučivati u Predsjedništvu BiH, te da će njegovo prisustvo u zgradi Predsjedništva biti isključivo zbog sastanka s Erdoganom.

Dodik je rekao i to da Erdogan primarno dolazi na svadbu kod obitelji Izetbegović.

On je istaknuo da je na prvom mjestu bio razgovor o neprihvaćanju nametnutog Inzkovog zakona i nelegitimnog visokog predstavnika u BiH.

Dodik je rekao da postoje neki centri u Republici Srpskoj koji žele razbiti postignuto jedinstvo, spomenuvši BN televiziju.

– Podsjetit ću Erdogana da je rekao da želi suradnju sa svim stranama i da nikog ne favorizira – naglasio je Dodik i dodao da je potrebno i veoma važno da se na tom sastanku čuje i stav srpske strane.

Јedna od tema razgovora je i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo.

– Srbija i Srpska su osigurale novac u iznosu od preko 100 milijuna eura za dionicu od Rače do Bijeljine – rekao je Dodik.

/HMS/

error: Content is protected !!