Isplata 305 milijuna eura alokacije SDR-a koju je Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio na račun Središnje banke BiH bit će izravno raspoređena entitetskim ministarstvima financija, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Naime, u javnosti ovih dana vlada nedoumica kako će novac biti raspoređen, hoće li za njegovu raspodjelu biti nadležno Ministarstvo financija i riznice BiH, ili neka druga institucija, te hoće li doći do ponovnih blokada, s obzirom na to da predstavnici RS bojkotiraju institucije BiH zbog nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka u vezi s izmjenama Kaznenog zakona BiH, a kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Kako je objašnjeno novinarima banjalučkih Nezavisnih novina, Ministarstvo financija i riznice BiH nema nadležnost odobriti isplatu ovih sredstava, koja je odobrena na temelju odluke vrha MMF-a.

Naglašeno je da je Memorandumom o razumijevanju iz 2016. godine propisana procedura kako se vrše uplate, ali u ovom slučaju se ne radi o aranžmanu s tom međunarodnom financijskom institucijom, pa se raspodjela novca obavlja izravno prema entitetima.

Za odobrena sredstva BiH od MMF-a Središnja banka vrši dalje transfer sredstava u domaćoj valuti s entitetskog podračuna na osnovu primljenih instrukcija Federalnog ministarstva financija i Ministarstva financija RS.

Podsjećanja radi, MMF je odobrio alokaciju SDR-a za sve zemlje članice u iznosu od 650 milijardi dolara, a BiH će od ovog iznosa primiti oko 305 milijuna. SDR je “valuta” MMF-a koja se računa prema najvažnijim svjetskim valutama. BiH može SDR-ove koji su joj dodijeljeni zamijeniti za bilo koju od ovih valuta.

/HMS/

error: Content is protected !!