Smjena glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić je projekat SDA koja se time otvoreno hvali kao što se hvalila i smjenom predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, izjavio je bivši predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija.

– SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem time pokazuje kako smatra da je BiH njihov begovat. A pravosuđe im je samo jedan od alata koji im treba kako bi upravljali svim procesima u BiH – rekao je Tegeltija, aktualni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istaknuo da se to, nažalost, u praksi pokazuje kao istinito.

– Izetbegović ne najavljuje samo postupke, nego i epiloge. Zbog toga ne možete uopće govoriti o neovisnosti pravosuđa na razini BiH. To je besmislena rečenična konstrukcija u ovakvoj konstelaciji odnosa. Svaki građanin se zbog toga treba pitati kakvu pravdu i zakonitost treba očekivati ako takvu pravdu u svojoj osnovi, onome što je abeceda prava, nema glavni tužitelj u disciplinskom postupku – upitao je Tegeltija.

On je ukazao i na činjenicu da i stranci šute, jer im ide u prilog prešutno podržavanje takvog epiloga događaja.

– Da je s druge strane bilo ovako drastično kršenje zakona, imali biste desetine reagiranja veleposlanstava, OESS-a, EU. Danas je sveopći muk. Imate muk čak i u surajevskim medijima u kojima se na brutalno kršenje zakona šuti. A to onda sugerira da se radi o potpuno uvezanoj pravosudno-političko-medijskoj mašineriji koja radi u istome interesu s jasnim političkim ciljevima. Zbog toga ne možemo uopće govoriti o zakonitosti, pravu, nepristranosti – rekao je Tegeltija.

On tvrdi da za smjenu Tadić ne postoje nikakvi uvjeti.

– Dugo sam godina bio na čelu te institucije, sve izgleda potpuno nepravno, projektirano, djeluje namješteno, tendenciozno. Ne vidim u njemu ni naznake fer i zakonitog postupka, posebno nakon odluka koje su slijedile prije nekoliko dana a odnosile su se na izuzeće članova petočlane komisije – rekao je Tegeltija.

On je istaknuo da se u političkom Sarajevu i prije toga stvarao milje koji jednostavno ne omogućava da se taj postupak provede na fer i zakonit način.

– Mislim da su članovi VSTV-a i njegov predsjednik podlegli jednom takvom pritisku. Taj proces vodi tome da se u biti može zaključiti kako ovdje ne postoji pravna država, ne postoji zakonit postupak. Mislim da se čak, kada je u pitanju ovaj disciplinski postupak, prije provodi šerijatska metoda u kojoj VTSV i njegov predsjednik sami određuju što je zakonito, a što nije, bez da slijede odredbe zakona – naveo je Tegeltija.

Napominjući da je cijeli postupak protiv Gordane Tadić problematičan, Tegeltija je rekao da svi kojima je stalno do profesionalnog integriteta moraju podići svoj glas danas zbog ovoga što se radi glavnoj tužiteljici, jer sutra, kada se takvo brutalno bezakonje bude događalo njima, neće imati kome da se žale.

/HMS/

error: Content is protected !!