Prvostupanjska povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) izreklo je mjeru smanjenja plaće od 10 posto na razdoblje od tri mjeseca Mahmutu Švraki zbog disciplinskog prekršaja jer je iz neopravdanih razloga propustio postupiti u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ured disciplinskog tužitelja je tužbenu prijavu protiv Švrake podigao zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužiteljstva u Doboju.

“Odluka u ovom disciplinskom postupku nije konačna i na istu se može uložiti žalba”, kazali su u VSTV-u.

Na ročištu održanom krajem lipnja 2021. godine, Ured disciplinskog tužitelja je predložio izricanje odgovarajuće sankcije, uz obrazloženje da je Švraka počinio prekršaj i da je utvrđena njegova odgovornost, kao i da je “propuštanjem tuženog da postupi u roku bila upražnjena pozicija člana VSTV-a”.

Švraka je na istom ročištu naveo da je prijava Uredu disciplinskog tužitelja podnesena 2019., gdje je bila dvije godine, do zadnjeg dana prije zastare, kao i da se njemu ispostavlja račun za sve što je radio VSTV, te da je zaobiđena uloga ostalih članova Vijeća.

Iako je bio imenovan u Drugostupanjsko disciplinsko komisijo koja treba odlučivati o žalbi glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, koja je sankcionirana premještanjem s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH, te je čak odbijen zahtjev za njegovo izuzeće, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je Švraku prije nekoliko dana razriješio dužnosti člana povjerenstva .

“Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, poduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog hoće li oni uspjeti dovršiti drugostupanjski postupak dok je on član Vijeća”, pojasnio je Lagumdžija ranije za BIRN BiH.

Iz Ureda disciplinskog tužitelja su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužitelja Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske Mahmuta Švrake.

/HMS/

error: Content is protected !!