Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošetao je sarajevskom Baščaršijom u pratnji svojih suradnika i članova osiguranja.

Veliki broj Sarajlija izašao je na ulice kako bi ga pozdravio. Neki su s njim uspjeli nakratko i razgovarati. Erdogan je mahao i srdačno ih pozdravljao, piše Klix.ba.

Turski lider prošetao je od šehidskog mezarja na Kovačima, gdje je odao počast Aliji Izetbegoviću, do obnovljene Baščaršijske džamije, koju je danas svečano otvorio. Cijelim putem građani su ga pozdravljali.

Erdogana su na Kovačima dočekali bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Posjetio je i zgradu Rijaseta Islamske zajednice koja je u izgradnji. Planirano je i da posjeti i Gazi Husrev-begovu medresu.

Erdogan trenutno nazoči šerijatskom vjenčanju Ćamila Humačkića, poduzetnika porijeklom iz Stoca koji živi u Njemačkoj i Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira i Sebije Izetbegović. Erdogan je kum na njihovom vjenčanju. Nakon šerijatskog vjenčanja Erdogan će nazočiti proslavi vjenčanja u hotelu Europa, gdje će biti oko uzvanika.

UNakon toga sastat će se s članovima Predsjedništva BiH, a teme razgovora će biti ekonomska suradnja dvije zemlje te zajednički infrastrukturni projekti poput gradnje autoceste Sarajevo – Beograd.

/HMS/

error: Content is protected !!