Zagađivač pronađen u pošiljci Modernina cjepiva protiv covida-19 isporučenoj u Japan vjerojatno su metalne čestice, objavila je japanska mreža NHK navodeći izvore u ministarstvu zdravstva.    

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak da povlači 1,63 milijuna doza cjepiva proizvođača Moderne iz opreza jer su u nekima od njih pronađena “strana tijela”.

U izvješću NHK -a, objavljenom kasno u četvrtak, citiraju se izvori iz ministarstva u kojima se kaže da su čestice reagirale na magnete te se stoga sumnja da je posrijedi metal.

Moderna ih je opisala kao “čestice” koje nisu ni sigurnosna prijetnja niti umanjuju učinkovitost cjepiva.

Dužnosnik u ministarstvu zdravstva rekao je da još nije potvrđeno o kakvim česticama se radi.

Vlada je izvijestila o gotovo 25.000 novih zaraza i teških slučajeva i rekordan porast od 2.000 slučajeva u četvrtak.

Ministarstvo je reklo da je serija Modernina cjepiva povučena iz opreza, ali je taj potez potaknuo nekoliko japanskih tvrtki da otkažu cijepljenje radnika, a europskog regulatora za lijekove da pokrene istragu.

Do sada je oko 54 posto stanovništva Japana primilo barem jednu dozu, prema Reutersovom tragaču.

Japansko ministarstvo zdravstva reklo je da su doze proizvedene u istoj proizvodnoj liniji u isto vrijeme u Španjolskoj i vjeruje da nema “značajnih” opasnosti po sigurnost za zdravlje.

Ministarstvo je objavilo i brojeve triju pošiljki: 3004667, 3004734 i 3004956  kako bi pojedinci mogli provjeriti jesu li primili dozu iz tih pošiljaka.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!