Nakon višednevnih nedomoumica oko raspodjele 305 milijuna eura koje je MMF uplatio BiH riješeno je pitanje raspodjele novca. I FBiH i RS suglasne su, jedna trećina ide RS, a dvije FBiH. Brčko distrikt, suglasni su entiteti, ne sudjeluje u ovoj raspodjeli.

Nema potrebe za sastancima Fiskalnog vijeća, Vijeća ministara, niti bilo kakvim pregovorima kažu iz entitetskih Vlada.

“U biti ovdje se radi o alokaciji našeg članstva, dakle kvote, jasno je tko koliko sudjeluje u kvoti. FBIH sudjeluje sa 2/3, a RS sa 1/3. Što se tiče Vlade FBiH nema nikakvih nedomuica kako se trebao rasporediti ova sredstva”, kazao je Goran Miraščić, savjetnik premijera Vlade FBiH.

Isti odgovor stigao je iz Ministarstva financija RS.

-Ministarstvo financija je tijekom dana poslalo odgovor Centralnoj banci da smo suglasni sa raspodjelom iz Memoranduma o razumijevanju od 30.06.2016. godine, na osnovu kojeg Republici Srpskoj pripada 200.846.783 KM – rekli su za N1 iz Ministarstva. 

Problem oko raspodjele novca je nastao kada je član Predsjedništva Milorad Dodik poručio da RS pripada 38% ukupnog iznosa, što je za 30 milijuna više, a sve na osnovu dogovora o raspodjeli jednog od aranžmana iz 2020. godine. Situaciju je dodatno zakomplicirala činjenica da predstavnici vlasti iz RS ne sudjeluju u radu.

Ono što je bit cijele priče je pitanje gdje će taj novac završiti i hoće li ići na račun zdravstva i gospodarstva ili će otići u proračunsku potrošnju, koja je inače prekomjerna u BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!