Povodom jučerašnjeg sastanka s Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavo je da su razgovarali o općim temama i da se NiP zalaže za balans etničkog i građanskog u smislu izbornih reformi.

“Trenutno u BiH ima puno aktualnih tema, neke od najaktualnijih naravno jesu pitanje izmjene ustava i Izbornog zakona, ali postoje i druge koje su možda više važne za građane Bosne i Hercegovine. Narod i pravda i ja osobno komuniciramo sa svim akterima na političkoj sceni i danas smo porazgovarali o nekoliko važnih tema”, kazao je Konaković za Klix.

Naglasio je da je činjenica da NiP nema predstavnike na državnoj razini, ali da je stav stranke postao vrlo bitan te je u tom kontekstu danas razmijenio iskustva s predstavnikom HDZ-a.

“NiP ima jasne stavove u kojima mi se čini da smo najbliže u onome što mi zovemo određivanje mjere između etničkog i građanskog. Dakle, ne dozvoljavamo da se govori samo o etničkom konceptu i naravno vrijeme je da se građanski koncept uvede na političku scenu u BiH. Zato smo ponudili jedno interesantno rješenje koje je izazvalo dosta reakcija”, rekao je Konaković.

Dodao je da nije danas s Čovićem o tome danas razgovarao detaljno, te da je to pitanje za njihove pravne savjete i eksperte iz oblasti prava.

“Onako više smo uopćeno razgovarali o nekim temama o kojima je činjenica, čini mi se, sa svih strana nemamo dilemu, pogotovo, ako je riječ o ove dvije strane, o integritetu države BiH, opstojnosti njenih granica i njene nedjeljivosti. Dakle, to su neke uopćene teme, nismo mi danas previše detaljizirali, ali jesmo jedni drugima iznijeli neke stavove, oko nekih se slažemo oko nekih naravno ne slažemo”, zaključio je predsjednik NiP-a.

/HMS/

error: Content is protected !!