Ljubuški će uskoro postati bogatiji za dva velika murala.

Poznati ulični umjetnici iz Srbije, Nikola Mihajlović – Kori i Dean Ivanović – Wuper krenuli su danas oslikavati zidove na dvije zgrade u Ljubuškom.

Riječ je o projektu koji se provodi pod nazivom Street Art Rezidencija Ljubuški 2021.

„Nama je velika čast da su njih dvojica tu, ovo je velika stvar za grad i učinit će grad sigurno ljepšim“, izjavio je tom prilikom akademski slikar Jure Paponja koji rukovodi ovim događajem.  

Nikola Mihajlović danas je tako krenuo oslikavati zid dvorane na Osnovnoj školi Marka Marulića, a planira završiti veliki mural kroz idućih sedam dana.

„Radim mural koji je u principu apstraktan, kao što je moj izraz inače apstraktan, ali će ovaj biti malo drugačiji jer će nositi određenu poruku koja će se pokazati na kraju rada“, otkrio je Nikola.

Ulični rad Nikole Mihajlovića Korija

Nikola je inače arhitekt te se utjecaj arhitekture osjeti u njegovim muralima.

„Dosta ljudi to primjećuje. Mislim da će se to ovdje u Ljubuškom jasno vidjeti. Kao arhitekt imam tu osobinu da sagledavam stvari na drugačiji način i da to implementiram u svoj rad…“, rekao je za Radio Ljubuški.

Svijet ulične umjetnosti intrigira ga od malih nogu, te je vrlo rano krenuo i sam ostavljati svoje pečate po ulicama.

„Tada me prvi put povuklo. Sve počinje od grafita, a kasnije sam prešao na veće formate i murale. Nekako je to bilo spontano, jednostavno sam bio privučen tim slobodnim izrazom na ulici, kako ta siva monotona arhitektura bude odjednom promijenjena nekim šarolikim intervencijama i nekim ličnim pečatima. To je na mene ostavilo trag pa sam i ja htio da uradim nešto slično, evo sada se time bavim profesionalno i mogu reći da uživam u tome…“ , otkriva nam.

Njegovi se radovi mogu naći na zgradama, pročeljima i zidovima diljem svijeta.

„Uglavnom su pozitivni komentari. Svaki rad ima svoju težinu i odgovornost i treba da inspirira ljude na tom prostoru i da im oplemeni i uljepša živote“, poručuje Nikola.

Njegov kolega Wuper krenuo je danas oslikavati zid na dvorani pored Srednje strukovne škole u Ljubuškom, a kaže nam kako će naslikati dječaka s psom.

„U posljednjoj seriji svojih radova prikazujem djetinjstvo. Ovdje kod vas najviše me privukla priroda. Te lijepe rijeke koje imate, koje su čiste, pa sam zato odlučio naslikati dječaka koji će biti kraj rijeke i sa njim će biti pas“, otkriva nam Wuper.

I on se uličnim radovima počeo baviti kao dijete.

„U početku, kao klinac sam crtao slova. S vremenom se razvijao i mijenjao stil i s vremenom sam otišao u slikarstvo i sada radim ove veće formate, ove murale“, kaže nam Wuper koji je posebno inspiriran poznatim street art umjetnicima kao što su Ariz, Frédéric Zoer i Matthieu Velvet, Sebas Velasco i Dimitris Taxis.

Ovaj projekt su potpomogli Grad Ljubuški i JU KŠC Ljubuški.

Više poslušajte u audiozapisu

Pogledajte kolekciju Wuperovih radova s njegovog Instagrama

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!