Tko u Federaciji BiH, zbog neimenovanja članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (KVP), blokira investicije u ovom entitetu? Prema procjenama Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, u pitanju su investicije vrijedne više od 100 milijuna maraka, koje se zbog blokade rada Komisije od jeseni 2019. godine preusmjeravaju u druga područja, od Republike Srpske do zemalja okruženja.

Budući da je članove KVP-a F BiH na sjednici održanoj početkom srpnja potvrdio Zastupnički dom, na potezu je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH kojeg oporbene stranke i mnogi mediji označuju glavnim krivcem za blokadu rada PVP-a, a samim time i blokadu milijunskih investicija.

„Istina je da postoje političke stranke, odnosno njihovi izaslanici u u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji u ovih 20 mjeseci na različite načine blokiraju imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire. Sasvim konkretno u pitanju su DF i SDP. Ali je također istina i da postoje odgovorni izaslanici koji cijelo vrijeme tragaju za rješenjima kojima bi premašili blokade, odnosno deblokirali rad Komisije i otvorili put investicijama“, kaže Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prenosi Hdzbih.org.

U nastavku sjednice ovog doma koji će se održati početkom rujna, izaslanici će se uz ostalo, izjasniti i o prijedlogu predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH o imenovanju članova KVP-a F BiH. Prema ovom prijedlogu, dužnosti članova PVP-a zbog isteka mandata razrješuju se Hasan Ćelam, predsjednik i Matej Živković, član Povjerenstva dok se za nove članove predlažu, Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika te članovi Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

Članovi PVP-a imenuju se na petogodišnji mandat, navedeno je o odluci koja je Parlamentu Federacije BIH dostavljena krajem svibnja upravo na traženje predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH radi premašivanja blokada kojima su prijetili izaslanici u Klubu srpskog naroda.

„Moram kazati da je bilo više pokušaja da se potpuno blokira imenovanje članova PVP-a. Prije svega, izaslanici u Klubu Srba koji dolaze iz SDP-a nezadovoljni nezastupljenošću predstavnika srpskog naroda najavljivali su posezanje za mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa što bi značilo dugoročno blokiranje procesa imenovanja. To je bio glavni razlog zbog kojeg sam povukao odluku u imenovanju i tražio da nam se dostavi novi prijedlog. Također, imali smo i pokušaj imenovanja privremene Komisije koji je povučen na prijedlog izaslanika DF-a, stranke kojoj pripada i dopredsjednik Federacije BiH Milan Dunović. Za razliku od Kluba Srba, Dunović je tvrdio kako Zakonom o PVP-u nije definirana nacionalna pripadnost članova, unoseći dodatnu konfuziju. Sve smo to premašili novim prijedlogom o kojem će se izaslanici imati priliku izjasniti početkom rujna u nastavku sjednice koja je s radom počela u srpnju“, pojasnio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović kronologiju blokada imenovanja KVP-a, a samim time i investicija u F BiH za koje odgovornost snose oporbene stranke koje račun pokušavaju ispostaviti vladajućim.

Iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH u kojemu HDZ BiH ima većinu nedavno su poručili kako će ovaj Klub podržati imenovanje KVP F BiH odnosno da je njihova potpora deblokadi rada ove Komisije od samog početka neupitna.

“Klub Hrvata i ja kao predsjedatelj Doma naroda po ovom pitanju smo cijelo vrijeme angažirani na traženju rješenja i načinu premašivanja blokada. U tim nastojanjima došli smo do samog kraja, a nastavak sjednice i izjašnjenje o odluci o imenovanju članova KVP-a je potvrdit će tko želi i dalje blokirati rad ove Komisije, a tko otvoriti put investicijama i pomoći oporavku ekonomije u Federaciji BiH“, zaključuje Martinović.

/HMS/

error: Content is protected !!