Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici donijela nove naredbe i preporuke u vezi postupanja s ciljem kontrole i suzbijanja pandemije koronavirusa. One su na snazi od 26. kolovoza pa do 9. rujna. Obvezno nošenje maski je naređeno i na otvorenom ukoliko nije moguće držati fizičku distancu od dva metra. Nošenje maski se podrazumijeva i na stajalištima gradskog prijevoza, peronima, pijacama, tržnicama te na drugim mjestima gdje je povećano zadržavanje građana.

Okupljanja su ograničena na 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

Pod uvjetom da sudionici skupa imaju antigenski ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 (ne stariju od 6 mjeseci) ili potvrdu o završenom cijepljenju, okupljanja su ograničena na maksimalno 150 u zatvorenom i 300 na otvorenom.

Ugostiteljski objekti smiju primiti maksimalno 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 osoba na otvorenom, ukoliko veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje mjera i preporuka zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

U kinima i kazalištima dopušta se organiziranje predstava i projekcija filmova za maksimalno 100 osoba uz obvezan razmak od najmanje dva metra između osoba.

Kada je riječ o sportskim natjecanjima dopušteno je prisustvo gledatelja, uz uvjet korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini.

Na prijedlog Kriznog stožera usvojena je i odluka da osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite!

Dopušteno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukacijskih skupova i to do 100 osoba. Organizator skupa u kojem sudjeluje više od 100 osoba dužan je osigurati suglasnost nadležnog kriznog stožera županijskog ministarstva zdravstva.

Ako skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci, ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Federalna vlada je naredila županijskim vladama odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva donošenje restriktivnijih mjera u skladu s procjenom rizika događaja koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, kao i na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!