Clarissa Ward ratna reporterka CNN-a koja se trenutno nalazi u Afganistanu uspjela je razgovarati s jednim od zapovjednika zloglasnog ISIL-a K. Ovaj razgovor obavljen u Kabulu, a muškarac koji je kazao da zapovjeda sa oko 600 pripadnika ove terorističke organizacije predstavio se kao Abdul Mannir.

On je bez problema došao u Kabul, a sve je dokumentirao snimkom koji je prezentirao reporterki kojoj je bilo začuđujuće kako je prošao sve sigurnosne provjere.

Mannir je novinarki kazao kako ima veliko iskustvo te da je ranije bio pripadnik talibana, ali da je od njih otišao jer su „pali pod utjecaj stranih sila“.

-Radio sam s talibanima, ali oni i mi se ne slažemo kada su u pitanju uvjerenja i zbog toga sam se pridružio ISIL-u – odgovorio je Mannir.

Kaže da su njegovi vojnici u provinciji Kunar na granici s Pakistanom.

Novinarka je pitala da li je razlog razilaženja s talibana njihovo shvatanje šerijata Mannir je odgovorio da je to glavni problem.

-Ne želimo implementirati planove stranih sila već isključivo šerijat. Ako se neko slaže s nama, onda je on naš brat. U suprotnom, pokrenut ćemo rat – pojasnio je pripadnik ISIL-a K.

Otkrio je da ima ima i vojno iskustvo borbi protiv Amerikanaca koji su ih često bombardirali.

S druge strane nije želio odgovoriti da li ISIL planira izvoditi napade u stranim državama.

-Mogu dati samo informacije koje su vezane za Afganistan -kaže Mannir koji je dodao da će se vojna djelovanja nastaviti kada se stranci povuku.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!