Unatoč teškoćama, mali se proizvođači ipak bore za svoje mjesto na tržištu. Prije je u mjestima oko Čabra bilo petsto krava, a danas je malih obiteljskih gospodarstava sve manje. Jedno od njih je u Vrhovcima. Farmu je davnih dana osnovala baka, proširio otac, a dvije unuke nastavljaju tradiciju.
Farmu u Vrhovcima kod Čabra davnih je dana osnovala baka, a dvije unuke vode priču dalje.
Jedna brine za desetak krava te kvalitetu mlijeka, dok druga mlijeko prerađuje i vodi siranu. Bore se koliko mogu da bi preživjeli i imalo napredovali.
– Mi radimo za 10 krava kao u Slavoniji za 40. Tu je sve brdovito, govori Adrijana Tomazini.
Ovdje kukuruz i pšenica ne uspijevaju pa sve moraju kupovati. No punomasno mlijeko daje im već nagrađivani sir.
– Ljudi nas prepoznaju, dolaze ovamo sve više i više. Kako ima turista tako ima i više otkupa. Mnogi dolaze iz susjedne Slovenije ovdje kupovati, rekla je Anita Pintar.
I otac još uvijek pomaže, jer posla uvijek ima, koliko je god blaga na farmi.
– Sad se malo više zaradi, ali treba previše pisati molba, hodati u Delnice. Neću se uopće baviti time. Previše je papira, naglašava Nikola Tomazini.
U ovoj obitelji mladi član želi ostati kući i preuzeti gospodarstvo, iako je farmi sve manje.
– Mnogi mladi nemaju, ni gdje, ni ništa. Neki bi možda i počeli, ali nemaju kapitala, govori Adrijana.
Obogatiti se od ovoga ne može. No skroman, a zdrav život je siguran.
– Svi to volimo. Da ne volimo, ne bi ni imali. Od toga nema puno zarade. To je samo volja i radost, zaključila je.
Izvor:hrt.hr