Život u neznanju o sudbini njihovih najmilijih, surova je stvarnost stotina tisuća obitelji diljem svijeta. Oružani sukobi, katastrofe, migracije često su uzrok njihovog razdvajanja. Bez obzira na način na koji je prekinut kontakt, svima njima zajednička je patnja i život u neizvjesnosti.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoza, prilika je da se prisjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih najmilijih.

Hrvatski Crveni križ, provodeći aktivnosti obnavljanja obiteljskih veza, kao dio svjetske mreže službi traženja nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. Rad Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još se najvećim dijelom odnosi na traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske između 1991. i 1995. godine. U Nacionalnom uredu Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još uvijek su otvorena 1.702 zahtjeva za traženje te 423 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka (na dan 28. kolovoza 2015. godine).

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održat će se u Pakracu, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske. Prilika je ovo iskazati solidarnost s tisućama obitelji koje još uvijek traže svoje članove i pokazati im kako nisu sami u svojoj tuzi i boli. Poziv je i onima koji imaju saznanja o nestaloj osobi da barem jednoj od tih obitelji omoguće mir i spokoj nakon više od dva desetljeća traganja.

Izvor: narod.hr/hck.hr

error: Content is protected !!