U spomen-parku na otoku Kornatu u ponedjeljak je obilježena 14. godišnjica tragedije u kojoj su, gaseći požar na Kornatu, poginula dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. 

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odrješenjem koju je predvodio don Tuna Jozić.

Poginulim vatrogascima počast su odali članovi obitelji, prijatelji i kolege iz Šibensko-kninske županije i drugih krajeva Hrvatske te kolege vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberga.

U ime predsjednika Republike Hrvatske vijenac je položila njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i u ime predsjednika Vlade glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić sa svojim zamjenicima položio je vijenac u ime stanovnika Šibensko-kninske županije.

Počast poginulim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisnog i Murter-Kornata, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić.

Obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca te sudionici komemoracije obišli su mjesto tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je i sam bio na komemoraciji. 

U gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. poginula su dvanaestorica vatrogasaca. Šestorica su umrla na mjestu tragedije, a šestorica su umrla ubrzo nakon toga od teških opeklina.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj poginuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. 

Jedini vatrogasac koji je preživio tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!