Ured za razmatranje žalbi BiH prije skoro 15 dana poništila je natječaj za nabavku knjižica za putovnicu vrijedan nešto više od 37 milijuna KM, a kako stvari sada stoje, nije isključeno da, kao i prije četiri godine, Bosna i Hercegovina dođe u mogućnost da ostane bez knjižica za putovnicu.

Ugovor s kompanijom “Milbauer” kao aktualnim dobavljačem knjižica za putovnicu ističe u ožujku 2022. godine, a ako je suditi po ranijim iskustvima, javna nabavka za novi četverogodišnji ugovor neće biti završena. 

U IDDEEA smo jučer pokušali saznati kada će ponovo raspisati natječaj za nabavku knjižica za putovnicu nakon što je polovinom kolovoza Kancelarija za razmatranje žalbi poništila onaj raspisan krajem travnja, međutim na konkretno postavljena pitanja nismo dobili nikakav odgovor.  “IDDEEA će u skladu s odlukom Kancelarije za razmatranje žalbi morati izmijeniti dio uvjeta iz natječaja jer se njima favorizira samo jedan dobavljač. Kako će i kada to uraditi još se ne zna. Prvi natječaj poništen je skoro četiri mjeseca od dana od kada je raspisan, tako da bi što prije to trebalo ponovo raspisati”, ispričali su izvori bliski IDDEEA, pišu Nezavisne novine.

Inače, IDDEEA je krajem travnja raspisala natječaj, u kojem traži nabavku 1,6 milijuna  knjižica za putovnicu. Prema  dokumentaciji, IDDEEA za narednu godinu traži 255.000 knjižica, za 2023. 345.000, godinu kasnije 465.000 i 2025. 535.000 putovnica. Vrijednost ove nabavke je procijenjena na 32,2 milijuna KM bez PDV-a, odnosno 37,6 milijuna KM s PDV-om. Nakon raspisanog natječaja, u propisanom roku i to u lipnju, žalbe su izjavile kompanije “Sirius” iz Banjaluke i “Thales DIS France”, a u svojim žalbama navele su da su uvjeti postavljeni tako da se pogoduje aktualnom dobavljaču “Milbaueru”. U svojoj žalbi jedna od kompanija navela je da je IDDEEA tražila da ispis fotografije nosioca dokumenta mora biti personaliziran inkjet tehnologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane s podacima, a zanimljivo je da ista firma tvrdi da jedina na svijetu koja može osigurati takvu tehnologiju jeste upravo kompanija “Milbauer”. 

Ovu tvrdnju, između ostalih, potvrdila je i Kancelarija za razmatranje žalbi, koja je navela da je takav zahtjev u suprotnosti s Pravilnikom o izgledu i sadržaju putnih isprava.  U svom rješenju Kancelarija za razmatranje žalbi utvrdila je i da je IDDEEA prekršila Zakon o javnim nabavkama jer je navela da će tiskarske boje koje će biti korištene za izradu obrazaca knjižica za putovnicu biti proizvedene posebno za BiH, što prema ocjeni ove kancelarije znači da je IDDEEA potvrdila da zna porijeklo i tehnologiju proizvodnje putovnice. 

Podsjećanja radi, prije malo više od četiri godine IDDEEA je nekoliko puta raspisivala natječaj za nabavku knjižica za putovnicu, međutim Kancelarija za razmatranje žalbi redovno ga je poništavala zbog proceduralnih grešaka.  I tada, kao i danas, akter je bila kompanija “Milbauer”, a žalbe je ulagala firma “Gemalto” iz Francuske. Taj natječaj poništen je najmanje četiri puta, a prema tvrdnjama građana u tom periodu na putovnice se znalo čekati i duže od mjesec dana, što je zakonski rok za njihovo izdavanje. 

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!