U današnjem izvlačenju skupina za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska je saznala svoje europske protivnike. Za početak, na putu do svjetske smotre koja će se 2023. godine odigrati u Indoneziji, Japanu i Filipinima (Jakarta, Okinawa, Manila) Hrvatskoj stoje Švedska, Slovenija i Finska.

Izvlačenje se održalo u Kući košarke Patrick Baumann, no zbog epidemiološke situacije bilo je zatvoreno te se moglo uživo pratiti na FIBA YouTube kanalu.

Na svjetskoj razini kvalifikacije će se igrati u šest ciklusa kroz 15 mjeseci. Pravo na kvalifikacije steklo je 80 zemalja te će se u ukupno 420 utakmica na kraju kvalificirati 32 reprezentacije.

Na europskoj razini u kvalifikacije su ušle 32 reprezentacije, a tek ćemo njih 12 gledati na Svjetskom prvenstvu. Izvlačenjem su se reprezentacije podijelile u osam skupina (A-H) od po četiri ekipe te će u prvoj fazi svaka ekipa imati priliku odigrati ukupno šest utakmica, odnosno utakmice kod kuće i u gostima protiv svakog suparnika iz skupine.

Skupina A: Srbija, Slovačka, Belgija, Latvija

Skupina B: Bjelorusija, Velika Britanija, Grčka, Turska,

Skupina C: Hrvatska, Švedska, Finska, Slovenija

Skupina D: Izrael, Njemačka, Estonija, Poljska

Skupina E: Francuska, Portugal, Mađarska, Crna Gora

Skupina F: Bosna i Hercegovina, Litva, Bugarska, Češka

Skupina G: Gruzija, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Ukrajina

Skupina H: Rusija, Nizozemska, Island, Italija

Posljednji iz skupine ispada iz utrke za Svjetskim prvenstvom te se formiraju nove četiri skupine (I-L) s po šest zemalja sudionica koje prenose ostvarene rezultate u sljedeću fazu.

Svaka će reprezentacija igrati kod kuće i u gostima ukupno šest utakmica protiv tri reprezentacije iz skupine s kojima se još nisu susrele u kvalifikacijama.

Nakon svih odigranih utakmica tri prvoplasirane ekipe iz svake skupine osvojit će ulaznicu za Svjetsko prvenstvo.

Termini utakmica:

22.11.-30.11.2021.

21.2.-1.3.2022.

27.6.-5.7. 2022.

22.8.-30.8.2022.

7.11.-15.11.2022.

20.2.-28.2.2023.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!