Hrvatski košarkaši igrat će protiv Slovenije, Finske i Švedske u kvalifikacijama za SP 2023. Ždrijeb kvalifikacija u razgovoru za HRT komentirao je izbornik Veljko Mršić s kojim je razgovarao Lovorko Magdić.  

– Teško je bilo što reći, to su sve dobre reprezentacije koje imaju kvalitetnih igrača, koji igraju u jako dobrim klubovima i ligama, uključujući i nas. Vidjet ćemo tko će biti u kakvoj formi, ima još dosta igrača koji nisu potpisali ugovore, koji nemaju klubova, naročito kod nas, skoro 50% reprezentacije koja je igrala kvalifikacije za europsko prvenstvo i kvalifikacije za olimpijske igre je bez kluba. Ždrijeb kao ždrijeb, u startu je uvijek moglo biti bolje ili lošije, imamo svakakvih iskustava, da smo vidjeli da je ždrijeb super pa nismo prošli, a bilo je i obrnutih situacija. Treba ići korak po korak, dati sve od sebe i na kraju ćemo vidjeti. Cilj nam je na startu biti među prva tri, plasirati se u drugi krug, a onda ćemo razmišljati o sljedećim koracima.

Koliki je izazov Slovenija? 

– To je momčad koja je na zadnja dva velika natjecanja bila prvak Europe i u Tokiju druga najbolja europska reprezentacija, samo su Francuzi bili ispred Slovenaca, tako da ne treba puno trošiti riječi. Na njihovu žalost, a na našu sreću bit će bez Luke Dončića. To je možda i najbolji svjetski igrač u ovom trenutku. Vidjeli smo u što je pretvorio reprezentaciju koja se bez njega nije plasirala na svjetsko prvenstvo. Slovenija je odlična i uigrana reprezentacija, s dosta samopouzdanja, ali bez Dončića i Čančara sigurno to neće biti snaga kakvu su imali.

O Švedskoj i Finskoj

– Šveđane poznajemo jako dobro, igrali smo s njima kvalifikacije za Eurobasket, oba puta smo ih pobijedili. To je dobra reprezentacija koja ima izbornika iz Španjolske, koja ima šest igrača koji igraju u španjolskoj ligi, sigurno će im nedostajati Eriksson, odličan šuter koji igra u berlinskoj Albi, a euroligaški igrači najvjerojatnije neće moći nastupiti. To je dobra reprezentacija, čvrsta, s odličnim šuterima koja je u zadnjim kvalifikacijama na svom terenu pobijedila Tursku pred 10.000 gledatelja. Nakon što su izgubili od nas u Zagrebu u prvom kolu, u drugom su dobili Tursku, vidjet ćemo… Košarka je u tim skandinavskim zemljama u ekspanziji, Finci isto imaju dobru reprezentaciju, iskusnu, vodi ih Dettmann koji je već godinama tamo, imaju posložen sustav. Na domaćem terenu su isto jako nezgodni, tako da će svaka utakmica biti teška i opasna, ali neće ni njima biti lako s nama.

U kojem se sastavu suprotstaviti?

– Vidjet ćemo, krajem šestog i početkom osmog mjeseca sve reprezentacije bi trebale biti u boljim sastavima, sigurno da imam iskustvo iz ovih zadnjih kvalifikacija za Olimpijadu, gdje sam napravio pogrešku, svakih sedam dana su nam se priključivali novi igrači, to sigurno neću ponoviti i u tim sljedećim okupljanjima ćemo tražiti i inzistirati da minimalno dva tjedna provedemo svi zajedno od prvog do zadnjeg dana tako da se koliko-toliko možemo uigrati, i očekivati da ne bude ozljeda. Oni najbolji koji budu dostupni, koji mogu provesti ta dva tjedna zajedno, bit će u sastavu.

U drugom krugu bit će četiri skupine sa šest momčadi, prenose se bodovi iz prvog kruga.

– Mi ćemo se križati sa skupinom gdje su Poljska, Njemačka, Izrael i Estonija. Prva tri iz te nove skupine idu dalje, neće biti lako, imamo svoje šanse, želimo se plasirati i napravit ćemo sve da završimo na Svjetskom prvenstvu. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!