Ljeto i povoljnija epidemiološka situacija dovele su do toga da zaboravimo da je koronavirus i dalje tu. Osim što je mali broj građana cijepljen, problem predstavlja i to što cijepljeni građani nisu svjesni da im je koronavirus i dalje prijetnja. Cjepivo ne znači da se ne možete zaraziti, ali će vas spasiti od respiratora. Struka poziva na oprez.

Danijel Džafić se, nakon cijepljenja, ipak susreo s koronavirusom. Prije četiri mjeseca, drugi put je cijepljen je u Srbiji cjepivom AstraZeneca. Prvo se zarazila njegova supruga koja je primila samo jednu dozu cjepiva Sinofarm, nakon čega je i Danijel dobio prve simptome, a potom i njegov sin od pet mjeseci. Što je najvažnije, trenutno svi imaju stabilnu kliničku sliku.  

“Mi nismo imali neku teži kliničku sliku, žena pogotovo i mali. Ja onako, malo lošiju ali nemam upalu pluća, mala temperatura par dana, malaksalost ona velika i zamaranje”, priča Danijel.

Danijel priznaje da nije shvaćao opasnost koronavirusa. Tek sada je uvidio ozbiljnost situacije.

“Ja sam prvi ismijavao i koronu i cjepiva i bolest i stid me toga. I žena i ja. Ja pogotovo.Poručujem svima da se obavezno cijepe jer na kraju je i ovo bolje što je nas snašlo, ta lakša klinička slika i to je bolje. Nismo završili u bolnici, nismo hospitalizirani i to je napredak.”

Građani moraju biti svjesni da cjepivo sprječava pojavu teže kliničke slike, ali ne i da štiti od koronavirusa. Naročito jer se pojavljuju novi sojevi. Struka poručuje da se i cijepljeni moraju pridržavati svih mjera.

“Do toga najčešće dolazi u situaciji kada se osobe koje su cijepe opuste u mjeri u kojoj smatraju da su potpuno zaštićene, da im ne treba više maska, da se mogu kretati u svakom okruženju u zatvorenom prostoru bez maske i distance. Ono što ohrabruje je činjenica a to je i po svjetskoj literaturi se vrlo često piše, da su ti slučajevi uglavnom blaže kliničke slike”, pojašnjava epidemiolog Željko Ler.

Cijepljene osobe rijetko kada imaju tešku kliničku sliku, što vidimo i iz priče Danijela Džafića. Naša država je imala jako lošu kampanju o cjepivu, a radilo se samo o pokušajima kampanje, poručuje doktor Ler. Zato i ne čudi što su građani neinformirani. 

“To su trebale biti informativne, edukativno, promotivne kampanje. Da se kaže da je cjepivo sredstvo, ne lijek nego sredstvo koji će suzbiti epidemiju, spriječiti širenje virusa ali istovremeno vratiti sve one socijalne forme života i konačno vratiti se u normalan život”, dodaje Ler.

Restriktivnije mjere i težu kliničku sliku građani mogu izbjeći samo cijepljenjem. Time bismo se vratili normalnom životu. Ne bismo gledali slike naših sugrađana na respiratorima, kao što je bio slučaj u periodu kada nismo imali cjepiva, piše Federalna.ba.

Izvor:federalna.ba

error: Content is protected !!