Dok se mnogi žale na visoke temperature, to vinogradarima odgovara. Velike vrućine povećavaju šećer u grožđu, što znači da će vinogradari imati dobru berbu. Nadamo se da ove godine do kraja vinogradarske sezone neće biti nekih ekstremnih vremenskih događaja. 

Ostalo je još dvadesetak dana do početka berbe u vinogradima. Vremenske prilike u proteklih osam mjeseci vinogradarima su išle na ruku, pa očekuju dobru berbu i kvalitetna vina, javlja BHRT.

„Imali smo jako dobru zimu, bilo je dovoljno i padalina u tom razdoblju. Onda je vegetacija lijepo krenula, s ovom velikom sušom se nakuplja i šećer u grožđu. Naravno, imamo mogućnost navodnjavanja kap po kap tako da loza ne pati i za sada imamo fantastične rezultate“, rekao je vlasnik podruma vina Radovan Vukoje.

Vinova loza je u proteklom razdoblju u potpunosti zaštićena kemijskim sredstvima. Sada je vrijeme kada se loza čisti od zaštite, a grožđe u potpunosti sazrijeva za berbu.

“Ovogodišnja sezona je odlična što se grožđa tiče, super je. Završili smo ovih dana zadnju zaštitu, već je počelo šarati, imamo vrijeme naklonjeno tako da će biti dobra godina“, navodi vlasnik podruma vina Ranko Petrijević.

Zbog izuzetno povoljne godine vinogradari su koristili dvostruko manje zaštite za vinove loze. To dodatno čini kako samu biljku, tako i list još boljim i spremnijim za nakupljanje šećera i procesa fotosinteze. Pažnja se u posljednje vrijeme sve više posvećuje autohtonoj vrsti loze žilavka.

„Moji dojmovi o žilavci su fenomenalni, usuđujem se reći i bit ću toliko slobodan i ustvrditi da je žilavka vjerojatno najbolja bijela sorta na prostoru svih država proisteklih iz bivše Jugoslavije“, tvrdi novinar i pisac Željko Garmaz.

Prema dosadašnjim procjenama vinogradara, rod grožđa bit će veći za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

/HMS/

error: Content is protected !!