Nakon što su lokalni dužnosnici, ali i predsjednik Republike Hrvatske, kritizirali presporu obnovu nakon potresa u Sisačko moslavačkoj županiji – čelnik stožera civilne zaštite za obnovu Tomo Medved na sjednici Stožera za obnovu potresom pogođenih područja u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” iznio je informacije o svim dosadašnjim aktivnostima.  Nastavlja se proces obnove obiteljskih kuća, stanovnici se iz kontejnera tijekom zime smještavaju u sigurne uvjete, a program potpore građanstvu se nastavlja.

Tomo Medved osvrnuo se na aktivnosti Stožera osam mjeseci od početka rada, s  ciljem analize svega učinjenog ali i najave mjera koje će kao stožer inicirati, organizirati i provesti, u skladu s nadležnošću.

– Osiguravamo povezanost i jedinstvo među svim uključenim akterima, usklađujemo i koordiniramo sve aktivnosti kako bi se što brže provela obnova i vratilo na normalno stanje. Naknadnih potresa, nakon razornog potresa 12. prosinca 2020., bilo je više od 1224, od toga tri jača od 5 stupnjeva, 17 do jačine 5 stupnjeva po Richteru, a 123 jačine 3-4 stupnja po Richteru, kazao je.

Uklonjeni su oštećeni objekti koji prijete sigurnosti ljudima, njih 293 – 196 obiteljskih kuća, 36 poslovnih objekata, 18 stambeno-poslovnih, 8 višestambenih zgrada, 15 javnih objekata, tri sakralna, 11 gospodarskih, i šest pomoćnih objekata. Na području Petrinje uklonjeno je 128 objekata, 50 na području Gline, 31 na području Siska, 17 na području općine Donji Kukuruzari, 19 Lekenika, 6 Martinske Vesi, po 8 u Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici, 16 u Majuru, 2 u Jasenovcu, 3 u Kravarskom te po 2 u Topuskom, Sunji te jedan u Dvoru. Danas se uklanja 23 objekata – u Petrinji (16), Sisku (2), Donjim Kukuruzarima (2), Majuru (3). 

Kazao je da je za ovu mjeru utrošeno preko 23 milijuna kuna. 

Proces obnove obiteljskih kuća

Započet je proces obnove prvenstveno obiteljskih kuća, i to u lipnju. Zaprimljen je 7271 zahtjev te je u skladu s time od lipnja do danas započeta obnova 944 obiteljskih kuća. Završeno ih je 400, a na današnji dan obnavlja se 187 obiteljskih kuća.

Proveden je postupak javne nabave te će do 15. rujna biti ugovoreni radovi za 1500 obiteljskih kuća, do 1. listopada bit će ugovoreno još 1500 obiteljskih kuća, znači ukupno više od njih 4000. Trošak po jednoj obiteljskoj kući, a tu se govori o oštećenjima krovova, dimnjaka, zabatnih zidova i dijela stolarije 44.000 kuna, što podrazumijeva da je osigurano 176 mil. kuna za ovu mjeru.

– Na ovim radovima, u skladu s pozivom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, angažirano je 30 građevinskih firmi, od kojih 12 s potresom zahvaćenog područja, rekao je. 

Kada se govori o nekonstrukcijskoj obnovi, danas će biti doneseni konkretni zaključci o izgradnji obiteljskih kuća koje su u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavane.  Do 3. rujna bit će objavljen iskaz interesa  za izgradnju zamjenskih kuća, a do 11. studenog za izgradnju zamjenskih kuća za veći broj objekata. U svakom od ovih koraka participiraju jedinice lokalne samouprave. 

Medved je rekao da će sve daljnje radnje u procesu obnove obavljati kroz dnevni kontakt s odgovornim osobama ispred županije, gradova i općina te će biti usuglašavane kroz prioritete.

Smještaj u sigurne uvjete tijekom zime

– U 2195 kontejnera i mobilnih kućica zbrinuto je 4776 osoba, bilo u ruralnom području u blizini imanja ili u 14 organizirano izgrađenih stambenih naselja, gdje je 536 korisnika. Dio kontejnera neprikladan je za boravak u zimskim uredima, gradovi će do 10. rujna Stožeru dostaviti popis ljudi koje treba smjestiti u sigurne uvjete, od 15. listopada do 1. travnja, rekao je. 

Naglasio je da do sada nikada u Hrvatskoj nije postojao ovakav model privremenog smještaja te da su svi kontejneri i mobilne kućice bile nabavljene u rekordnom vremenu. 

– Na području Petrinje ih je 880, Gline 597, Siska 345, Lekenika 100, Donjih Kukuruzara 62, Sunje 52, Dvora 39, Majura 25, Hrvatske Kostajnice 18, Pokupskog 17, Kravarskog 13, Martinske Vesi 11, Hrvatske Dubice 8 i ostalo je po općinama, rekao je.

Nabavljeno je i građanima u kontejnerima u tri mjeseca podijeljeno 1324 prijenosna klima uređaja, 3442 grijalice, 124 agregata i 136 t odjeće.

Na privremeno korištenje dodijeljena su 93 državna stana za 260 osoba, a za subvencioniranje najamnine za stambeno zbrinjavanje 1140 osoba s područja pogođenih potresom isplaćeno je dosad 21 milijun kuna. 

Podsjetio je na štetu prouzročenu potresom –  izvršeni su pregledi 39.457 objekata, od toga s oznakom crveno 4798, žuto 8542, a zeleno 26.117. 

Potpora građanstvu

Program potpore građanstvu se nastavlja. Županija je raspisala javni poziv da se u pripremi i podjeli hrane angažiraju ugostiteljski subjekti s područja Sisačko-moslavačke županije. 

– Potres je ostavio štete i na bunarima, zaprimljeno je 1000 zahtjeva za sanaciju, a provedena je na njih 483, kazao je.  

– Na osnovu odluke Vlade nastavlja se sa svim mjerama usmjerenima na oslobađanje stanovništva od plaćanja električne energije, HRT pristojbe, plaćanja naknade za korištenje autoceste Zagreb-Lekenik i plaćanje željezničkog prijevoza, rekao je. 

Podsjetio je da je angažirana struka za sanaciju vrtača te je započet proces sanacije.

Kao uspješnu izdvojio je mjeru javnih radova namijenjena nezaposlenim osobama. Uključeno ih je bilo 468, za što je osigurano 16 milijuna kuna. Vlada je osigurala dodatnih 19 milijuna kuna za angažiranje ovog osoblja kroz program mjera “Javni rad – otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom”. 

Oštećenja su pretrpjele i 33 škole, od čega je 9 neuporabljivo, a 20 ih je obnovljeno. Za učenike 11 škola čiji objekti nisu sigurni bit će organizirano pohađanje nastave u drugim školama. 

Govorio je i o gospodarskom oporavku ovog područja, poboljšanju komunikacijsko-informatičke infrastrukture. 

– Preduvjet za uspješan oporavak je biti svjestan činjenice da nema brzih i lakih rješenja. Svakom rješenju pristupamo odgovorno, uvažavajući stav struke, a važno je da imamo sinergiju u djelovanju i u nastupanju, kazao je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!