U Australiji stanovnici glavog grada Canberre ostaju u lockdownu, a ubrzana je kampanja cijepljenja u gradovima s najviše stanovnika. Na cijepljenje se potiče i u Bruxellesu gdje će se od 1. listopada u barove, restorane, teretane i na sajmove moći samo uz COVID potvrde.

Glavni grad Australije, Canberra, ostaje u lockdownu još mjesec dana. Lokalne vlasti izvijestile su o 22 nova slučaja zaraze koronavirusom.

– Idući mjesec razdoblje je neizvjesnosti i idućih nekoliko tjedana bit će izazovno. Ono u što smo sigurni jest da je uvelike cijepljena Canberra sigurnija. To je najsigurniji put i dovest će do sigurnijeg Božića, ljetnih praznika i sigurnije 2022., istaknuo je premijer Teritorija glavnog grada Andrew Barr.Oko 400 tisuća stanovnika u karanteni je od 12. kolovoza. Tada je potvrđen prvi, novi slučaj zaraze nakon više od godinu dana povezan sa zarazom delta-varijantom iz Sydneya. Produžetak lockdowna u Canberri tamošnje vlasti smatraju posljedicom neuspjeha vlade Novog Južnog Walesa da obuzda širenje zaraze na svom području.

– Nisam želio ovakvu situaciju. Da je virus bio bolje kontroliran u Novom Južnom Walesu, imali bismo više od godinu dana bez COVID-a u našoj zajednici, rekao je premijer Barr.

Posljednjih mjeseci ubrzana je kampanja cijepljenja na jugoistoku zemlje, osobito u Sydneyu i Melbourneu, gradovima s najviše stanovnika.

Stanovnici Bruxellesa moći će od 1. listopada u barove, restorane, fitnes klubove ili na sajmove samo ako su cijepljeni ili s negativnim testom na koronavirus. Regionalna vlada želi potaknuti na cijepljenje posebno mlade.

– Samo 43 posto mladih u dobi od 18 do 24 godine je cijepljeno. Nužno je povećati taj broj kako bismo mogli zaštiti cjelokupno stanovništvo, istaknula je glasnogovornica radne skupine za COVID-19 u briselskoj vladi Fatima Boudjaoui.

Flandrija i Valonija, koje imaju više uspjeha u cijepljenju stanovništva, još nisu donijele odluku o uvođenju zdravstvene propusnice. Za one koji žive u Bruxellesu to znači da, iako nisu cijepljeni ili testirani, mogu nakon desetominutne vožnje, u Flandriji koja okružuje glavni belgijski grad, uživati u piću i hrani.

– U početku nisam bio osobito sklon cijepljenju, ali malo po malo neizravno postajemo obvezni cijepiti se. Tužno je što nemamo slobodu izbora, ali to je tako. Mislim da ću se uskoro cijepiti, rekao je Leon Zwikielski.

Od 11 milijuna stanovnika Belgije dosad je potpuno cijepljeno njih više od 8 milijuna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!