U splitskome KBC-u u ponedjeljak je održan radni sastanak ravnatelja tog KBC-a Julija Meštrovića i ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesića, koji su se dogovorili o budućoj suradnji.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je rekao kako mu je drago što im je u posjet došao ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić i da je dobro što stalno surađuju. Naši pacijenti i oni iz BiH dobit će sve ono što splitska bolnica može pružiti, dodao je.

“Razgovarali smo o suradnji, ne samo naših dviju bolnica, već i one u Šibeniku, Zadru, Kninu i Dubrovniku. Već smo se jednom sastali, a sljedeći ćemo put biti u Mostaru. Pričali smo i o tome da postoje neke dijagnoze zbog kojih se bolesnici mogu liječiti u KBC-u Split, razgovarali smo i kako formalizirati liječenje tih bolesnika u našoj bolnici”, rekao je Meštrović.

Pacijenti u Split vrlo često dolaze zbog onog što u Splitu liječnici jako dobro rade, kirurgije, elektrofiziologije te neurokirurgije. Meštrović je rekao kako će možda s vremenom trebati obavljati i transplantacije.

Na novinarski upit ravnatelj Meštrović je odgovorio kako je u splitskoj bolnici danas 105 oboljelih od covida, od kojih je 19 na respiratoru, a troje ih je, iako su negativni, ipak priključeno na respirator. Ta je broj manji nego prije dva tjedna, što je dobro, stanje se stabilizira, no još je broj bolesnika na respiratoru velik, rekao je, dodajući da je među onima koji su na respiratoru deset posto cijepljenih, ali to su mahom pacijenti koji imaju komorbiditete.

U bolnici je do danas cijepljeno ili je preboljelo covid 95 posto liječnika te više od 90 posto radno aktivnih medicinskih sestara, rekao je ravnatelj Meštrović.

Ravnatelj Kvesić zahvalio je na pomoći koju im je splitska bolnica pružila od 1991. godine do danas.

Rekao je kako se pacijenti iz BiH šalju u Tursku, Englesku i u neke bolnice u Hrvatskoj, a mostarska bolnica želi dio pacijenata usmjeriti u Split jer znaju da tu mogu mnogo dobiti.

Za 40 milijuna kuna pomoći koju je mostarska bolnica dobila od Hrvatske Kvesić rekao je da je to njima “jako puno”, ali to je, dodao je, “zakrpa koja ih drži iznad vode”. Na pitanje o stanju vezanom za cijepljenje, rekao je da je loše, da ga zabrinjava što imaju cjepivo, ali se ljudi ne žele cijepiti.

Trenutačno je u mostarskoj covid bolnici više od sto pacijenata od kojih je 40 na respiratoru, što je gotovo polovica broja pacijenata na respiratoru u cijeloj Hrvatskoj. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji cijepljeno je 20 posto stanovništva, a u Zapadno-hercegovačkoj deset posto.

Osim Kvesića, u razgovorima su sudjelovali predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović te ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH Vlatka Martinović.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!