Danas poslijepodne pali su Facebook, WhatsApp i Instagram. Problemi s pristupom krenuli su nešto nakon 17 sati, no oko 17:40 Facebookovi servisi su potpuno pali. Riječ je o servisima pod okriljem Facebooka koji su, prema prvim informacijama, pali u cijelom svijetu. Pao je i Facebook Messenger.

Nešto prije 18:30 Facebook se oglasio – na Twitteru.

“Svjesni smo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima. Radimo na tome da vratimo stvari u normalu što je prije moguće i ispričavamo se za bilo kakve neugodnosti”, poručili su s Facebooka. Velik broj prijava nedostupnosti Facebooka vidi se i na stranici downdetector.com te na drugim sličnim stranicama.

Što se događa? Kako to da su najveće društvene mreže pale istovremeno? Za komentar smo nazvali komunikacijskog stručnjaka Petra Tantu. Tanta kaže da je ovo prvi ovakav slučaj.

“Rano je govoriti o čemu se radi”

“Čudno je da su svi Facebookovi servisi pali istovremeno i u svim dijelovima svijeta, oni imaju brutalne backup sustave. To je vjerojatno prvi takav zabilježen slučaj do sada, ne sjećam se da se takvo nešto dogodilo. Može se zaključiti da se ne radi o grešci na serverima, budući da su oni odvojeni i raspoređeni za pojedine servise kao i s obzirom na regije.

Rano je govoriti o čemu se radi, ali ne vjerujem da će oporavak trajati još dugo, možda sat, dva, tri… Facebook ima snažne i dobro razrađene protokole za oporavak, kao i niz scenarija u slučaju raznih napada i kvarova”, rekao nam je Tanta.

Pitali smo ga koje su moguće posljedice.

“Sa svakim satom Facebook gubi puno. Tu je siguran pad dionica, jačanje konkurencije, gubitak tržišta… Twitter trenutno uživa zato što se putem njega odvija krizno komuniciranje”, zaključio je Tanta.

Nazvali smo i IT stručnjaka Marka Rakara. On kaže da se ovdje radi o takozvanoj infrastrukturnoj pogrešci.

“Nešto su mijenjali i negdje pogriješili”

“U konfiguraciji internetske mreže je došlo do problema. Nešto su mijenjali i negdje pogriješili, to će potrajati neko vrijeme… Kad shvate u čemu je kvar, moraju propagirati kroz cijelu mrežu u kojoj se nalazi tisuću servera.

Ovisno na kojem ste serveru, nekima će se vratiti prije, a nekima kasnije. No trebalo bi sve biti riješeno već danas”, kratko nam je kazao Rakar.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!