Akademik Frane Ljubić, profesor emeritus, predstavio je u ponedjeljak u Mostaru svoje dvije knjige “Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU” i “Za opstanak Sveučilišta i kvalitetnije obrazovanje”.

Promocija knjiga održana je u hotelu Mostar u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i Matice hrvatske BiH – Ogranak Mostar.

U prvoj knjizi “Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU” Ljubić bilježi kako je uspostavljana vlast u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i FBiH nakon potpisa Daytonskog sporazuma.

– Mislim da su teme koje su obrađene vrlo aktualne, da pokazuju kontinuitet opstrukcija predstavnika u tijelima vlasti iz reda bošnjačkog naroda, i pokušajima da s predstavnicima međunarodne zajednice nametnu nekakva divlja i izmišljena rješenja koja nisu ničim potkrijepljena, odnosno koja nisu utemeljena na međunarodnim dogovorima – kazao je novinarima Ljubić.

U knjizi se, kako kaže autor, govori i o optužbama dužnosnika bošnjačkog naroda da Hrvati žele zadržati HR Herceg Bosnu s ciljem da OHR presuđuje i donosi odluke koje su, kako je rekao, uvijek bile na štetu hrvatskog naroda i jezika.

U drugoj knjizi “Za opstanak Sveučilište i kvalitetnije obrazovanje” Ljubić piše o šest godina provedenih na čelu Sveučilišta u Mostaru, jedine javne visokoškolske ustanove u BiH na kojoj je službeni jezik hrvatski.

– Ona je nastavak na prvu knjigu, odnosno tretira gotovo sličnu problematiku jer su bile velike opstrukcije od strane međunarodne zajednice i predstavnika bošnjačkih političara koji su htjeli po svaku cijenu integrirati Sveučilište s Univerzitetom “Džemal Bijedić” kako u BiH ni na jednom javnom sveučilištu ne bi bilo hrvatskog službenog jezika – izjavio je Ljubić.

O knjizi su govorili biskup u mirovini msgr. Ratko Perić, akademik Mladen Bevanda, a moderirao je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

Govoreći o Ljubićevim knjigama biskup u mirovini Ratko Perić kazao je “kako je doista istinita ona biblijska: na stazi pravde stoji život, kao i ona: na stazi nepravde stoji propast”.

– Rektor Ljubić se zadržao na kormilu šest godina, neumornim pisanjem i dijaloškim pristupom, uvjeravajući razumom i istinom i braneći ljudska prava i nacionalne vrijednosti – i uspio – kazao je Perić.

Obje knjige izdane su početkom ove godine, ali zbog koronavirusa nisu ranije predstavljene javnosti.

Zbog ranije preuzetih obveza u predstavljanju nisu sudjelovali akademik Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i novinar i književnik fra Ante Marić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!