Akademska 2021./2022. godina počela je na Sveučilištu u Mostaru za gotovo 11 tisuća studenata online pozdravnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića i predsjednice Studentskoga zbora Marije Barun s posebnom dobrodošlicom za nove studente, brucoše. Za njih su organizirani susreti s predstavnicima fakulteta i studija kako bi se upoznali s novim okruženjem.

– Sveučilište u Mostaru s ponosom naglašava da ste vi prva generacija studenata bez klasičnih indeksa. Vašom e-iskaznicom moći ćete se legitimirati i ostvarivati brojna prava. Tehnološki napredak našeg Sveučilišta ide za tim da težimo postati moderno e-sveučilište. Široko razgranata međunarodna mreža bilateralnih sporazuma i konzorcija omogućuje vama brojne mogućnosti razmjena i učenja u Europi i svijetu. Važna je vaša samodisciplina. Vaša odluka. Smatra se da uspjeh u životu ovisi o jasno postavljenom cilju i cijeni koju ste spremni platiti da ostvarite taj cilj. Cilj ste postavili, a sada vas molim, dizajnirate svoje vrijeme tako da vas vodi do uspjeha – poručio je novim studentima rektor Tomić i tako istaknuo veliki iskorak koji se odnosi na ukidanje klasičnih, papirnatih indeksa i uvođenje e-iskaznice.

Dobrodošlica kolegama

– Od ove akademske godine studenti imaju čast biti prvi koji će u povijesti Sveučilišta koristiti e-indekse, također studenti imaju mogućnost studentske razmjene sa sveučilištima diljem Europe. Bitno je spomenuti i udruge koje svaka ustrojbena jedinica ima i gdje su svi dobrodošli. Tu su športska natjecanja, studentski sveučilišni teatar, suradnja s HNK gdje svi studenti SUM-a imaju besplatne vaučere za predstave, tečajevi stranih jezika gdje iz godine u godinu imamo sve više prijavljenih studenata kao i veći izbor jezika – poručila je kolegama Marija Barun te naglasila kako vjeruje da će novi studenti ostvariti svoje ciljeve te otvoriti vrata sustavnom razvijanju svojih dosadašnjih znanja i kompetencija.

E-sveučilište

Sveučilišna iskaznica ili e-iskaznica je sredstvo identifikacije i dokaz pripadnosti zajednici Sveučilišta u Mostaru. Izdavat će se svakom redovitom i izvanrednom studentu preddiplomskih sveučilišnih, diplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih, preddiplomskih stručnih, poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) i poslijediplomskih specijalističkih studija, prilikom upisa na studijski program. Vrijedi istaknuti kako je Sveučilište u Mostaru prvo sveučilište u regiji koje uvodi ovakav oblik identifikacije studenata. Bitno je naglasiti da će Sveučilišna iskaznica biti dio projekta Europske studentske iskaznice kojim je studentima omogućeno jednostavno i sigurno identificiranje i registriranje elektroničkim putem na visokoškolskim ustanovama u Europi.

Klasična nastava

Nova akademska godina donijela je i povratak klasičnom izvođenju nastave uz poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi. Iako je odgovor na pandemiju u njenim početcima bio više nego uspješan uvođenjem i održavanjem online nastave, studenti su pozitivno reagirali na povratak u učionice. E-sveučilište je svjetski akademski trend i nije isključivo prema klasičnom izvođenju nastave te takvom obliku teži i Sveučilište u Mostaru.

Izbor fakulteta i studija

Uzimajući u obzir broj studijskih programa, najviše prijava i upisa bilježi Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji su ujedno najveće sastavnice našeg Sveučilišta. Osim toga, veliko je zanimanje za biomedicinskim fakultetima kao i svake godine dok i tehnički fakulteti postižu određenu konstantu kad je riječ o upisanim studentima. Na Sveučilištu su svjesni kako broj studenata ovisi o demografskoj slici, kao i broju maturanata koji se posljednjih godina mijenja, odnosno opada. Važno je napomenuti i kako postoji veliki interes studenata iz Republike Hrvatske, posebice na rujanskim upisnim rokovima.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!