U Zadru je obilježena 30. godišnjica obrane grada. Središnja svečanost održana je u gradskoj četvrti Dračevac, gdje su hrvatski branitelji 1991. zaustavili okupatore i natjerali ih na povlačenje.

Slike grada koji gori ne zaboravljaju se. 

– Kod napada na Zadar 4.,5. i 6. listopada bivša JNA izravno ratuje protiv nas, zato što nas napadaju i topovi, i tenkovi, i zrakoplovi i ratni brodovi, kaže  Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik obrane Zadra. 

Nadmoćnom neprijatelju suprotstavilo se zajedništvo branitelja i Zadrana.

–  Imali smo srce i rekli smo ‘ili nas ima, ili nas nema’. Imali smo izbor ili uspjeti ili umrijeti, ali vidi čuda, nama se živjelo, s ponosom se sjeća Mate Viduka, brigadni general u miru. 

Na obilježavanju Dana obrane grada Zadra bio je i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

– Evo nas danas ovdje u Zadru iskazujemo zahvalu našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su zaustavili velikosrpsku agresiju, koji su branili i obranili svoj Zadar i svoju Hrvatsku i oslobodili je, istaknuo je ministar Medved.

Životi mnogih utkani su u slobodu. Tih prvih dana listopada smrtno su stradala čak 43 branitelja i civila.  

– Trideset godina brzo je prošlo, sad sam ja u godinama nekim i njih sam prešao, otac je imao 38, stric 33, kaže Marin Perica, sin poginulog branitelja. 

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca ”Imotski sokolovi”  Dubravko Šumanović rekao je kako je na potezu Bokanjac – Musapstan poginulo pet njegovih prijatelja u jednome danu. 

– Vrlo teško i stresno za sve nas, rekao je. 

Tužna sjećanja ne blijede. 

– Svake je godine sve teže, rekla je Rada Ivković, supruga poginulog branitelja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!