Varaždinska policija će zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave kazneno prijaviti 41-godišnjaka koji je kao direktor tvrtke na temelju neistinitih podataka od banke zatražio i dobio kredite od 5,5 milijuna eura koje nije vraćao.

Policija je u srijedu priopćila kako osumnjičenog tereti da je kao direktor i odgovorna osoba tvrtke, u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi, sklapao i podnosio na potvrdu sporazume o osiguranju novčane tražbine.

Po tim sporazumima njegova tvrtka, u svojstvu korisnika kredita banci kao vjerovniku, kao zalog daje zalihe robe u svom vlasništvu, znajući da su te pokretnine već bile opterećene založnim pravom u korist druge banke.

Pritom je neistinito predočio da na zalihama roba nema tereta te da iste mogu biti odgovarajući instrument osiguranja.

Sve to je učinio s ciljem da banka njegovoj tvrtki odobri i isplati kredite u iznosu od 5,5 milijuna eura, na temelju ugovora o odobrenju okvira za financijsko praćenje, znajući da ih tvrtka neće moći uredno vratiti.

Banka mu je putem dvadesetak pojedinačnih ugovora o kreditu, a temeljem okvirnog ugovora o kreditu, odobrila i isplatila kredite u navedenom iznosu, koji nisu nisu mogli biti vraćeni.

Policija je utvrdila i da je 41-godišnjak, prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni cesusi poduzeća iz inozemstva, a za te se dokumente ispostavilo da su lažne poslovne isprave.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!