Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da očekuje da se politički predstavnici iz Republike Srpske vrate u institucije BiH, ocijenivši da je to obaveza svih onih koji su izabrani da rade u korist naroda.

„Siguran sam da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav. Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve oni koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive“, rekao je Schmidt za Politiku.

Govoreći o odluci srpskih predstavnika da ne sudjeluju u radu institucija BiH dok se ne povuče Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Schmidt je rekao da postoje neke mogućnosti za suradnju, ne kroz javna izjašnjavanja, već „radeći na pitanjima koja treba rješvati“.

On je istakao da inicijativa Otvoreni Balkan ubrzava suradnju u regiji, i ocijenio da bi bilo najbolje ako bi broj sudionika mogao biti povećan sa tri na šest država, dodavanjem Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Schmidt je rekao da bi predložio da se to ne shvati ideološki, već kao zajednički rad na pripremi svih tih država za članstvo u Europskoj uniji.

„Dobro iskorištene inicijative mogle bi otvoriti put ka ekonomskom uspjehu za sve“, naglasio je Schmidt.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!