Gotovo dva milijuna Izraelaca koji su se prije smatrali potpuno cijepljenima protiv Covid-19 bit će zabranjeno pristupiti školama, radnim mjestima i društvenim prostorima, osim ako ne prime treću dozu cjepiva ili mogu dokazati da nisu zaraženi, piše thetimes.co.uk

Početni narativ bio je da je treća doza cjepiva predviđena za ugrožene skupine ljudi ili one koji hoće dragovoljno, ali ovo je sada postao nacionalni problem za veliki dio građana Izraela. Izrael je ovo ljeto imao pravu eksploziju zaraza COVID-19, usprkos visokoj procijepljenosti.

Prije mjesec dana Švedska i Portugal zabranili su iz toga razloga ulaz u svoje države putnicima iz Izraela, što možete pročitati ovdje.

Diljem zemlje održani su prosvjedi protiv novih pravila, dok se web stranica Ministarstva zdravstva za ljude koji se prijavljuju za novu digitalnu zelenu propusnicu srušila zbog gomile zahtjeva.

Zbog tehničkih problema, postojeće COVID propusnice koje su trebale isteći jučer mogle bi vrijediti sljedećih dana, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Ali dr. Asher Salmon, zamjenik glavnog ravnatelja Ministarstva zdravstva, rekao je da oko 1,7 milijuna Izraelaca uskoro više neće imati COVID propusnice. O tome piše i New York Times.

Tehnički problemi ometali su uvođenje ažuriranje propusnica Ministarstva zdravstva jer su milijuni Izraelaca pokušali ponovno  dobiti digitalnu COVID propusnice koja bi omogućila ulazak u trgovine, restorane, kulturne događaje, teretane i druga zatvorena mjesta, piše AP news

Brojni Izraelci održali su prosvjede diljem zemlje u znak neslaganja i protiv ovog sustava COVID propusnica.

Protivnici sustava tvrde da je to oblik prisilnog cijepljenja.

Izvor: narod.hr/thetimes.co.uk

error: Content is protected !!