Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa-ef. Cerić nema mandat predstavljanja službenih stavova Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Preporod.info ravnatelj Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim-ef. Čolić, komentirajući izjavu bivšeg reisu-l-uleme ef. Cerića u kojoj je politiku Rusije u Čečeniji usporedio s politikom Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini.

Ravnatelj Čolić je naglasio kako je Cerić nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov osobni stav, prenosi MINA.

“Inače, bivši reisu-l-ulema Cerić, kao savjetnik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića za islamski svijet, nema mandat predstavljanja službenih stavova Rijaseta IZ u BiH. Islamska zajednica je organizacija koja ima kanale i procedure prilikom iznošenja službenih stavova, što s ovom izjavom dr. Cerića nije bio slučaj. Svakako, dr. Cerić kao pojedinac često iskoristi slobodu za izražavanje osobnih stavova, na što ima puno pravo”, kazao je direktor Čolić.

Podsjećanja radi, bivši reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić je nakon inauguracije predsjednika Čečenije Kadirova za njegov četvrti predsjednički mandat izjavio da Europa ne želi integrirati Bosnu i Hercegovinu u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju, i da bi Europa trebala da dođe u Grozni, u Čečeniju “da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji s Ramzanom Kadirovim”.

/HMS/

error: Content is protected !!