Osmero hrvatskih reprezentativaca u ronjenju na dah uoči nastupa na Svjetskom dubinskom prvenstvu u Turskoj uputili su otvoreno pismo javnosti, Sudu časti, Nadzornom odboru Hrvatskog ronilačkog saveza i Hrvatskom olimpijskom odboru zbog, tvrde, netransparentnog trošenja novca izbornika i trenera te loših uvjeta u kojima se trebaju pripremati.

O stanju u Savezu i odnosu Saveza i izbornika prema reprezentativcima u Studiju 4 govorila je Mirela Kardašević, višestruka svjetska prvakinja u ronjenju na dah.

– Dosta je stresna situacija, pogotovo zato što se to sve odigralo prije samog Svjetskog prvenstva. Jednostavno nismo više mogli čekati i morali smo izaći sa svim problemima s kojima se susrećemo svih ovih godina. Kad ste spomenuli gospodina Valentina Rajkovića, moram priznati da u ove četiri godine koliko se bavim ovim sportom da ga ja negdje sretnem na ulici ja ne bih znala kako taj čovjek izgleda. Ne obilazi naše treninge, naša natjecanja, jedino se javi ako se neke medalje osvoje na svjetskim prvenstvima jer na osnovi toga dobivaju nagrade.

Izbornik nije s njima u Turskoj, ali jest trener Franjo Pinjuh.

– Neki dan je došao glavni trener Franjo Pinjuh, bio je vidno ljut s obzirom da smo izašli u javnost neposredno prije prvenstva. Rekao je da je sad poznatiji od nas. Mi od njega nemamo apsolutno nikakvu korist. Ne priča engleski jezik, ako imamo neki tehnički sastanak on nam ne može pomoći, ne zna pravila, drži se samo nas, jer ne zna gdje treba ići, što treba raditi. Ako se nekome nešto dogodi, ne zna kako reagirati. Kad je došao u trećem mjesecu na bazen tražio je da ga naučimo osnovama ronjenja na dah, a došao je na tu poziciju jer su ga izabrali predsjednik Kamilo Čuljak i izbornik Rajković. Na temelju čega, ja ne znam. Treneru Pinjuhu, koji je tu došao na izlet, je plaćen put, dok je samo četvero sportaša imalo plaćen put, a ostali su morali sami platiti.

Nada se da će Hrvatski olimpijski odbor nešto poduzeti.

– Izbornik Rajković vjerujem da ne zna nikakva pravila, ne zna ni kojim sportom se bavimo pošto su to ronjenje na dah, podvodna orijentacija, plivanje s perajama. Mislim da možda zna navesti samo sportaše koji osvajaju medalje, ali sigurno ne zna navesti discipline i pravila. Nadamo se da će Hrvatski olimpijski odbor nešto poduzeti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!