Nigerijska sprinterica Blessing Okagbare, koji je morala propustiti polufinale na 100 m zbog pozitivnog dopinškog testa na Olimpijskim igrama u Tokiju, i drugi puta je bila pozitivna na dopinškom testu, javlja francuska novinska agencija AFP. 

Ovaj put, test krvi pokazao je sadržaj eritropoetina nakon uzorka iz lipnja uzetog izvan natjecanja mjesec dana prije početka Igara u Tokiju.

Okagbare (32) je bila pozitivna na OI-ju i bio je to prvi slučaj dopinga u Tokiju. Uzorak joj je uzet u Slovačkoj, četiri dana prije početka Olimpijskih igara, a u njemu je bilo previše hormona rasta.

Okagbare je prijavljena i za treći dopinški prekršaj zbog nesuradnje tijekom istrage jer nije želljela dati ključne dokumente i druge pojedinosti. Nigerijka je osvojila srebrne medalje u skoku u dalj na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013., te broncu na 200 m na istom SP-u.

Nigerijka trenira na Floridi uz američkog sprintera Trayvona Bromella i olimpijskog prvaka na 200 metara Kanađanina Andrea de Grassea.

Odluku o mogućoj kazni donijet će disciplinski sud, a u slučaju žalbe kasnije i Međunarodni sportski sud.

Ovo je novi udarac za nigerijsku atletiku, nakon što je čak za desetoro sportaša zabranjen nastup u Tokiju jer se nisu pridržavali pravila dopinških testova izvan natjecanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!