Zbog pokušaja iznude Alemke MarkotićKrunoslava Capaka i Vilija Beroša, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora Boris Štitić (36), inače slovensko-hrvatski državljanin.

Riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan, a ovom zadnjom presudom sud mu je naložio i plaćanje sudskih troškova od nešto više od 10 tisuća kuna u što su uključeni troškovi vještačenja, dolaska svjedoka na raspravu te paušal.

Drugostupanjsku odluku suda Štitić će dočekati na slobodi jer mu je nakon izrečene kazne ukinut istražni zatvor u kojem se nalazio od lanjskog listopada, a boravak iza rešetaka će mu biti uračunat u konačnu kaznu.

Iako je na početku suđenja odbacio krivnju, na kraju je ipak odlučio priznati svoje grijehe pravdajući sulude poteze nizom ograničenja zbog covid krize i nemogućnošću da tijekom pandemije vidi svoje dijete koje živi s majkom u Sloveniji, iako su nekoliko tjedana prije slanja jezivih emailova proveli tjedne na moru.

Sud mu nije pronašao olakotne okolnosti, ali je kao otegotno ocijenjeno, između ostaloga, da je počinio tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge, a odabrane žrtve je izložio visokom stresu prijeteći im pritom lišavanjem života, kako njih samih tako i njihovih obitelji.

A muke po Štitića počele su nedugo nakon što je 30. rujna 2020. godine odaslao na email adrese šefice Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” Markotić, šefa HZJZ-a Capaka i ministra zdravstva Beroša emailove sadržaja: “Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti”. A iznos koji je tražio bio je 100.000 eura u kriptovaluti monero i uz koji je priložio link računa tzv. wallet adresu.

Posrnuli poduzetnik je za potrebe iznude ili barem pokušaja, pa ako prođe – prođe, 30. rujna 2020. u 8.33 sata otvorio email adresu opasanvirus2020. Prvi val iznuđivačkih poruka poslao je taj dan oko 18 sati na službene e-mailove Markotić i Capaka, dok je sutradan ujutro u 6.24 isto odaslao i ministru Berošu na privatni email.

A kako očito nije bilo povratnih reakcija ni uplata s njihove strane, nastavio je u istom tonu i 5. listopada u 5.50 sati, podsjetivši svakoga od njih da im je, nastavno na prethodni email, posljednji dan da uplate traženih 100.000 eura. Upozorio ih je potom da počnu gledati oko sebe kad će se i što dogoditi njima i najmilijima, odnosno da će im se dogoditi veliko zlo.

Inače, u pretresu doma, policija mu je oduzela dva mobitela, a s jednoga je bio slao prijeteće poruke. Također, oduzeto mu je i 3,7 grama marihuane.

PIŠE HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN/JL

error: Content is protected !!