U stanu u Splitu nađen je mrtav D.B. (31), osoba više nego poznata u kriminalnim krugovima, ne samo splitskim nego i regije. Unatoč njegovom načinu života, njegova smrt ne povezuje se s nasilnim kaznenim djelom jer na tijelu nema tragova koji bi na to upućivali.

Obdukcija će pokazati točan uzrok, a prema prvim neslužbenim informacijama fatalan je bio koktel alkohola i tableta koji je doveo do smrti. Kako doznajemo imao je edem pluća, a pretpostavlja se kako je to posljedica nedavno preboljenog COVID-19 od kojeg se još nije potpuno oporavio.

U stanu ga je našao drugi poznati pripadnik splitskog kriminalnog miljea, također ranjavan iz vatrenog oružja, a unatoč tome i dalje na nogama i aktivan. Kako saznajemo provalio je ulazna vrata kako bi ušao i našao D.B.- a s kojim se u posljednje vrijeme intenzivno družio.

Njih dvojicu je povezalo, vjerojatno, i to što su obojica u krugovima u kojima su se kretali bili poznati po tome što se malo čega boje i ne libe se upustiti i u najluđe poduhvate. Zbog života na rubu D.B. je bio u blizini raznih obračuna, kako fizičkih tako i vatrenim oružjem.

U siječnju 2018. godine je ranjen u nogu usred dana. U blizini pekar u Velebitskoj ulici u Splitu pucalo se na njega iz pištolja. Počinitelj nije nikada uhićen, a govorilo se kasnije da je D.B. sam sebe ranio. U svom dosjeu je imao optužnicu za paljenje Audija S8, vlasnika tada popularnog splitskog okupljališta na splitskim Gripama.

Automobil je zapaljen u veljači 2017. godine oko 2 sata u Šižgorićevoj ulici. U optužnici protiv D.B. stoji da je kraj prednjeg desnog kotača vozila stavio najlonsku vrećicu u kojoj se nalazila plastična boca napunjena benzinom. Vrećicu je zapalio, a buktinja je progutala Audi pričinivši štetu od oko 110 tisuća kuna.

Tijekom kaznenog postupka se u svojoj obrani branio šutnjom. Upravo vezano za njegovu šutnju i paljevinu o Dejanu B. se u Splitu prepričavala situacija koja je postala i urbana legenda u podzemlju. Priča kaže da su ga u policiji držali 12 sati tijekom kojih su ga i brutalno tukli kako bi priznao tko je naručitelj.

Unatoč batinama, D.B. nije progovorio, a kasnije je navodno jedan od inspektora kazao: “Svaka čast! Još nisam vidio osobu koja može podnijet toliko batina!”. Istina ili ne, ta priča je dodala još jednu opasnu nijansu na profil 31-godišnjaka.

Povezivalo ga se i s organiziranom tučnjavom na stadionu JNA u Beogradu u prosincu 2017. godine u kojoj su sudjelovala šestorica Splićana. Zbog njegovog porijekla, u našu redakciju je tada došao niz dojava da je D.B. bio veza koja je šestorku spojila s beogradskim organizatorima nereda.

Njegova veza s Beogradom je bila obiteljska jer su iz Splita otišli živjeti u susjednu državu početkom 90.-tih tako da je veći dio djetinjstva i mladosti proveo u susjednoj državi. U Hrvatsku se vratio 2015. godine i nastanio se u Solinu.

Posljednji susret s policijom o kojem su izvijestili mediji imao je u srpnju ove godine kada ga je u društvu jednog člana zločinačke organizacije Željka Rajića u kafiću presrela policija. Tada su kod njega  pronašli pištolj te se kasnije govorilo kako je trebao pomoći u discipliniranju jednog dužnika. 

PIŠE KATARINA MARIĆ BANJE/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!