Iako nitko ne voli pričati o njima, hemoroidi su za mnoge ljude dio života. Hemoroidi nisu opasni, ali mogu biti znatno neugodni i narušiti kvalitetu života, što je pogotovo nepoželjno kod osjetljivih stanja poput trudnoće.

Upravo su trudnice skupina koja često pati od hemoroida i to čak 50% trudnica. Kod žena koje su ranije imale hemoroide, postoji veća šansa da će ih ponovno dobiti tijekom trudnoće. Mogu se pojaviti u bilo kojem stupnju trudnoće, međutim najčešće se javljaju u trećem tromjesečju, a pogotovo tijekom i neposredno nakon poroda zbog tiskanja.

Tipični simptomi hemoroida su krv u stolici, svrbež, peckanje i bolovi. Srećom, iako su simptomi neugodni, moguće ih je ublažiti i spriječiti njihov nastanak. Ovo je nekoliko savjeta koji mogu u tome pomoći:

1. Jedite hranu bogatu vlaknima

Zbog tvrde stolice dolazi do pretjeranog naprezanja prilikom obavljanja nužde, što može dodatno pogoršati hemoroide. Namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i neke vrste žitarica pomažu omekšati stolicu i ubrzati probavu.

2. Uzimajte dovoljno vode

Osim vlakana, važno je konzumirati i dovoljne količine vode. Voda će također omekšati stolicu i olakšati pražnjenje crijeva.

3. Nemojte zadržavati stolicu

Kada osjetite potrebu, odmah otiđite na zahod i obavite nuždu. Nemojte odgađati pražnjenje, jer zadržavanje stolice može pogoršati zatvor, a samim time i simptome hemoroida.

4. Krećite se

Ako vam zdravstveno stanje to dozvoljava, pokušajte se što više kretati. U slučaju da vam je liječnik strogo ograničio kretanje, onda barem pokušajte manje sjediti, a više ležati na boku kako biste umanjili pritisak na rektalno područje, piše Centar Zdravlja.

5. Pazite prilikom brisanja

Klasični, odnosno suhi toaletni papir nije najbolji odabir ako imate hemeroide. Preagresivnim brisanjem nakon obavljanja nužde može doći do nadraživanja područja zahvaćenog hemoroidima. Zato stručnjaci preporučuju korištenje vlažnog toaletnog papira svima, a pogotovo osobama koje se bore s ovim problemom.

/HMS/

error: Content is protected !!