Prema najnovijem istraživanju, oštećenja na srcu mogu nastati i nakon početnih stadija zaraze i obolijevanja od covida-19.

Naime, čak i kod onih koji nikada nisu hospitalizirani zbog težih simptoma infekcije, postoji mogućnost zatajenja i stvaranja smrtnosnih krvnih i godinu dana nakon zaraze, piše Bloomberg.

Znanstvenici su koristili informacije Američkog ureda za pitanja veterana (United States Department of Veterans Affairs, VA) te analizirali podatke 151.195 ljudi koji su bili zaraženi covidom-19.
Očiti rizici

Istraživanje pokazuje da su nakon prvih 30 dana infekcije osobe s covidom u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti koje obuhvaćaju nekoliko kategorija, uključujući disritmiju, perikarditis, miokarditis, zatajenje srca i tromboemboliju.

“Rizici su bili evidentni među onima koji nisu bili hospitalizirani tijekom akutne faze infekcije i stupnjevito su se povećavali u skladu s postavkama skrbi za akutnu infekciju (bez hospitalizacije, hospitalizacija, intenzivna njega)”, navodi se u studiji.

“Naši rezultati pokazuju da postoji znatan rizik za moguće kardiovaskularne bolesti unutar godine dana nakon infekcije covidom-19. Stoga smatramo da bi medicinska skrb za osobe koje su preživjele akutnu epizodu covida-19 trebale uključivati ​​kontrolu kardiovaskularnog zdravlja”, dodaje se.

Studija naziva One-year Risks and Burdens of Incident Cardiovascular Disease in COVID-19: Cardiovascular Manifestations of Long COVID je pod procesom razmatranja za objavljivanje u časopisu Nature, prenosi Index.

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!