Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno potvrdio je u srijedu navečer da je Ravnateljstvo policije oformilo radnu skupinu koja će “otići na teren” nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.

RTL Potraga ranije je objavila snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Navode da je riječ o snimkama iz lipnja napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i Spiegela.

Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su u Ravnateljstvu policije danas prvi put vidjeli dio te snimke, a cijeli prilog tek na televiziji “u redovnom terminu”.

“Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će sutra otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom na to da je riječ o tvrdnjama novinara, danas smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja”, kazao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikakva zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. “Da bi se utvrdile sve činjenice, treba sve provjeriti”, kazao je policijski načelnik.

Podsjetio da je Hrvatska jedna od najuspješnijih zemalja u hvatanju krijumčara migranata te da je zadaća policije štititi hrvatsku granicu. No kazao je da je “apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje”.

Istraga više europskih medija
Snimke i priča o nasilju nad migrantima u srijedu su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili nasilje nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani. “Oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, ispričao je Van Dijken.

Kazao je da su pregledavajući snimke utvrdili da muškarci nose specifične jakne nalik na podjakne hrvatske interventne policije.

Osim usporedbe jakne, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili, i da je proizvođač pištolja – koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom – hrvatska tvrtka HS produkt koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice vidljiva je i specifična palica tzv. tonfa.

Objavljena je i snimka dronom na kojoj se vide osobe dovedene kombijem do granice i poslane u BiH.

Voditelj Lighthouse Reportsa koordinirao je novinarsko istraživanje i na granicama Rumunjske i Grčke. Niz informacija upućuje na zaključak da se slična praksa kao i u Hrvatskoj provodi i na ostalim europskim granicama, navodi RTL.

Izvor:rtl.hr

error: Content is protected !!