Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici usvojila je Akcijski plan za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju 2021.-2024. koji je predložilo Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (FMUP).

Federalna uprava policije (FUP), koja se nalazi u sastavu FMUP-a, bila je nositelj aktivnosti vezanih za izradu Akcijskog plana za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju 2021.-2024. godine.

Akcijski plan usmjeren je na zakonodavstvo, institucionalne kapacitete, suradnju, prevenciju te odgovor i reakciju nadležnih institucija u Federaciji BiH. Naime, sve veći procenat djece danas ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a nažalost veliki broj njih su izloženi neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta, priopćeno je.

Najčešći oblici protivpravnih ponašanja, a koja se javljaju u svakodnevnom životu eksponiraju se u vidu vrijeđanja, uznemiravanja, slanja prijetećih i uvredljivih poruka, lažnog predstavljanja, podsticanja na mržnju, nasilje i tako dalje.

Sve su češći i specifični slučajevi koji na djecu ostavljaju trajne posljedice kao što je naprimjer eksploatacija djece u pornografske svrhe.

S obzirom na sve navedeno neophodno je postojanje strateškog programa i sistemske reakcije na ovakve oblike ponašanja u digitalnom okruženju u cilju prevencije tj. ranog prepoznavanja, ali i adekvatnih reakcija kojim će se ispunjavati, između ostalog, i sve preporuke proizašle iz međunarodnog prava te aktivnosti predviđene u Akcijskom planu za djecu u BiH Vijeća za djecu BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!