Takozvana “G” pravila – geimpft (cijepljen), genesen (oporavljen) i getestet (testiran), trenutačno u Njemačkoj ponovno omogućuju održavanje većih događaja u vrijeme pandemije korone, piše Fenix-magazin. Ali što to opet točno znači?

3G
Pravilo 3G na snazi je od 23. kolovoza za javne događaje, u restoranima i za posjete bolnicama i staračkim domovima, kao i za kozmetičke salone. “3G” označava tri izraza cijepljen, oporavljen ili testiran. To se mora dokazati u svakom slučaju – potvrdom o cijepljenju, potvrdom o oporavku ili rezultatom testa, koji mora biti star najviše 48 sati. Ako okrug ima incidenciju veću od 35 na duže vrijeme, pravilo 3G -a u Bavarskoj postaje obvezno u unutarnjim ugostiteljstvima. Trenutno je to slučaj u mnogim gradovima i županijama, uključujući i u regiji.

3G +
Samo oni koji su cijepljeni, oporavljeni ili testirani PCR testom mogu sudjelovati u 3G + pravilu. PCR testovi su precizniji i sigurniji od brzih ili samotestiranja, ali su i skuplji i manje fleksibilni. Bavarska se odlučila za djelomičnu provedbu pravila 3G +. To znači da ako se organizator odluči za to pravilo, svoj događaj može ispuniti gostima do posljednjeg mjesta – bilo da se radi o nogometnom stadionu ili diskoteci. Tada se pravila maske i minimalnog razmaka ne primjenjuju.

2G
2G znači da morate biti cijepljeni ili oporavljeni – rezultat testa ovdje nije dovoljan. Kao i kod 3G +, nema zahtjeva za maskom i mininamlne udaljenosti za događaje.

1G
U međuvremenu, pojedini ugostitelji ili klinike oslanjaju se na pravilo 1G. Tu su dozvoljeni samo oni koji su testirani. Cijepljene ili oporavljene osobe također moraju napraviti test. Budući da bi i oni u rijetkim slučajevima mogli i dalje prenijeti bolest, kaže se.

Izvor:fenix-magazin.de

error: Content is protected !!