U Engleskoj je primijenjeno više od dva milijuna ‘booster’ doza cjepiva protiv koronavirusa, a dužnosnici pozivaju sve osobe koje ispunjavaju uvjete za treću dozu da je prihvate.

‘Booster’ doze daju se najmanje šest mjeseci od primanja druge doze. 

Engleski zavod zdravstvene zaštite NHS u utorak je objavio da je tri tjedna od početka primjene ‘booster’ doza, primijenjeno ukupno njih 2,08 milijuna. 

Glavna medicinska sestra u Engleskoj rekla je da je nedavno primila treću dozu. Ruth May ohrabruje sve koji mogu da učine isto. 
“Primila sam ‘booster’ dozu prije zime kako bih zaštitila sebe i one oko sebe”

“Fantastično je vidjeti da je, samo tri tjedna od početka kampanje, više od dva milijuna ljudi požurilo po dodatnu zaštitu uoči zahtjevnog zimskog perioda za NHS”, rekla je May. 

“Zahvaljujući nevjerojatnim naporima osoblja NHS -a koje je cijepilo u džamijama, na sportskim terenima i u društvenim centrima, oni koji ispunjavaju uvjete i koji su u najvećoj opasnosti od koronavirusa uspjeli su primiti ‘booster’ dozu”. 

“Primila sam ‘booster’ dozu prije zime kako bih zaštitila sebe i one oko sebe – Pozivam druge da učine isto. Brzo je, učinkovito i pruža jako važnu zaštitu protiv virusa”, dodala je. 

Osobe koje ispunjavaju uvjete za treću dozu su osobe starije od 50 godina, zdravstveni radnici i djelatnici socijalne skrbi na prvoj liniji te oni u dobi od 16 do 49 godina koji su zbog svog lošijeg zdravstvenog stanja u većem riziku od virusa.  

Uoči najave dodatnih doza prošli mjesec, dužnosnici su preporučili treću dozu za sve iznad 12 godina koji su bili ozbiljno imunosuprimirani u vrijeme primanja prve ili druge doze, uključujući osobe koje boluju od leukemije, imaju uznapredovali HIV ili su nedavno bile na transplantaciji organa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!